Traian Băsescu, critici pentru autorităţi: Când toate ţările înăspresc restricţiile anti-COVID, noi trecem la relaxare. Cred că ne-am grăbit. Mereu am fost contratimp

Traian Băsescu critică relaxarea măsurilor anti-COVID în România. Fostul preşedinte acuză autorităţile că în timp ce Comisia Europeană recomandă să se întărească măsurile de prevenire a răspândirii tulpinii din Marea Britaniei care este mai agresivă şi are efecte şi asupra copiilor şi toate ţările respectă recomandarea comisarului european pe Sănătate noi trecem la relaxare

24 ian. 2021, 21:22
Traian Băsescu, critici pentru autorităţi: Când toate ţările înăspresc restricţiile anti-COVID, noi trecem la relaxare. Cred că ne-am grăbit. Mereu am fost contratimp
Traian Băsescu, critici pentru autorităţi: Când toate ţările înăspresc măsurile anti-COVID, noi trecem la relaxare. Cred că ne-am grăbit. Mereu am fost contratimp

Comitetul Municipiului Bucureşti a decis ridicarea parţială a restricţiilor anti-COVID-19 din noaptea de duminică spre luni, de la ora 00.00. Se redeschid restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri la o capacitate de 30%. Decizia autorităţilor de relaxare a măsurilor anti-COVID nu este pe placul fostului preşedinte Traian Băsescu.

„Noi în toată campania asta din februarie până acum am fost în contratimp. Şi acum tot în contratimp suntem. Am avut o întâlnire cu comisiarul european pe Sănătate săptămâna trecută şi mesajul a fost următorul: „Europa este pe un plafon din pacate foarte inalt al îmbolnvirilor”. Din păcate, se estimează un nou val generat de noua tulpină care a apărut, iar recomandarea CE este să se întărească măsurile de prevenire a răspândirii acestei noi tulpinii, care este mai agresivă şi are efecte şi asupra copiilor. Exact în acest moment, când toate ţările respectă recomandarea comisarului pe Sănătate, care nu a venit cu părerile lui acolo, ci cu analize ştiinţifice, în acest moment trecem la relaxare”, a răbufnit Traian Băsescu într-o intervenţie telefonică la România TV.

Fostul preşedinte Traian Băsescu i-a criticat şi pe prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, şi pe primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, care au anunţat vineri că s-a luat decizia de relaxare a măsurilor în Bucureşti pentru că „aşa prevede HG 3/2021”.

„Şi am văzut argumentul suprem: aşa scrie în Hotărârea de Guvern. Păi, măi frate, modifică HG, adapteaz-o la realitatea de acum”, a continuat europarlamentarul Traian Băsescu.

„Cred că ne-am grăbit, cum ne-am grăbit şi cu şcolile. Nu avem dascăli vaccinaţi, dar în schimb deschidem şcolile într-un moment în care răspândirea acestei noi tulpini este mare. Ea (răpândirea n.red.) poate fi limitată, dar nu poate fi oprită”, a mai spus Traian Băsescu.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu insistă să nu se deschidă şcolile după focarul din Bucureşti cu tulpina britanică

Fostul preşedinte a dat exemplul premierului britanic Boris Johnson, „care a ceruti unui dintre producătorii de vaccinuri, a cerut public celor de la Oxford să adapteze vaccinul la noua tulpină”.

„Există o vulnerabilită generata de transformarea pe care a suferit-o virusul”, a mai avertizat Băsescu.

 

Măsuri de relaxare în Bucureşti DE LUNI. Se redeschid restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri la o capacitate de 30%

„În Municipiul București azi am înregistrat o rată de infectare de 2,52. E a treia zi consecutivă sub 3 la mie, fapt pentru care a trebuit să convocăm Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.
S-a hotărât ca de luni de la ora 0:00 restaurantele, barurile cafenele vor funcționa la capacitate de 30%. Programul va fi între 6 și 21. În sălile de spectacol, cinematografe publicul va putea intra în limita a 30% din capacitate”, a anunţat prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

„Recomandăm cetăţenilor prudenţă. Măsurile se vor relaxa parţial de luni. Am considerat necesar ca toţi operatorii să aibă timpul necesar organizării activităţii. Anterior ședinței am avut o întâlnire cu șefii Poliției, Jandarmeriei, IGSU, am hotărât intensificarea controalelor”, a mai spus prefectul.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că „suntem într-o situație fericită în București” şi că „am ajuns la 2,5 indicele de incidență”.

Întrebat în legătură cu recomandare ministrului Sănătăţii de amânare a relaxării măsurilor anti-COVID-19 în Bucureşti, Nicuşor Dan a precizat că „trebuie să ne învățăm în țara asta să împărțim competențe”.

„Acum avem o HG 3/2021 și aici lucrurile sunt foarte clare: dacă indicele coboară sub 3 sau sub 1,5, noi trebuie să aplicăm niște măsuri. (…) Trebuie să ne învățăm în țara asta să împărțim competențe. Atâta timp cât există un comitet național care decide niște lucruri, atâta timp cât autorităților locale i se dau niște atribuții, să respectăm aceste atribuții. Am deja suficiente atribuții ca să nu intru peste atribuțiile altora. Există un ministru al Sănătății, un comitet național, specialiști ai INSP.”, a completat Nicuşor Dan.


loading...