Traian Băsescu, după ce Klaus Iohannis a recunoscut că a dezinformat. „Publicam şi decretul de revocare a ministrului”

Traian Băsescu a declarat, joi, la România TV că ar fi luat o decizie dură dacă s-ar fi aflat în situaţia în care a fost Klaus Iohannis - aceea de a recunoaşte că a dezinformat. Preşedintele României şi-a cerut scuze, în premieră, pe motiv că a dezinformat în conferinţa de presă organizată miecuri la Palatul Cotroceni, cu privire la formula de calcul ce stă la baza stabilirii celor trei scenarii pentru începerea anului şcolar în vreme de coronavirus.

RomaniaTV.net
06 aug. 2020, 18:22
Traian Băsescu, după ce Klaus Iohannis a recunoscut că a dezinformat. „Publicam şi decretul de revocare a ministrului”

În cadrul emisiunii „Punctul Culminant”, prezentată de Victor Ciutacu, Traian Băsescu a precizat că, dacă ar fi fost în locul lui Klaus Iohannis, l-ar fi demis pe ministrul care l-a dezinformat, adică pe Nelu Tătaru.

„Preşedintele nu a acoperit eroarea, ci a dat un comunicat, o corecţie, o explicaţie şi nu a dus lucrurile până la capăt – revocarea şefului instituţiei care l-a dezinformat.

Scriam decretul înainte să trimit comunicatul. Alături de erată, publicam și decretul de revocare a ministrului care m-a dezinformat”, a explicat Traian Băsescu la România TV.

Adevărata formulă de calcul pentru cele trei scenarii referitoare la începerea şcolii

„În informaţiile transmise de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei de presă susţinute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfăşurarea învăţământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

Informaţia corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcţie de care şcolile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roşu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află şcoala, şi nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, aşa cum a fost iniţial comunicat de către Preşedintele României.

Metoda de calcul este stabilită de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi subliniem că nu a fost comunicată corect Administraţiei Prezidenţiale de către Ministerul Sănătăţii.

Preşedintele României îşi cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate”,  se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis îşi cere scuze românilor după ce a prezentat informaţii eronate despre calculul pentru scenariile de deschidere a şcolii