Traian Băsescu, după raportul DLAF trimis DNA, în care este menţionat şi Dan Barna: Dacă a fost trimis la DNA, același raport a ajuns și la Bruxelles

Fostul președinte al României, europarlamentarul Traian Băsescu, a vorbit despre scandalul provocat de raportul DLAF, trimis către DNA, care se referă la fraude cu fonduri europene şi în care este menţionat şi numele vice-premierului Dan Barna.

14 mai 2021, 12:56
Traian Băsescu, după raportul DLAF trimis DNA, în care este menţionat şi Dan Barna: Dacă a fost trimis la DNA, același raport a ajuns și la Bruxelles

Traian Băsescu spune că în momentul de față nu a fost formulată nicio acuzație a vreunei instituții împotriva lui Dan Barna.

„Nu știu foarte exact regulamentul de funcționare al DLAF, dar vreau să fiu foarte clar. DLAF nu este o structură a Guvernului României, ci este o filială a OLAF-ului de la Bruxelles. OLAF, care e organizația care controlează utilizarea banilor europeni în toate statele membre. Ce este cert, însă este că în momentul de față nu avem nicio acuzație a vreunei instituții împotriva domnului Barna. Sunt speculațiile de presă”,  a declarat fostul președinte al României Traian Băsescu la Realitatea PLUS.

Citeşte şi: Noi detalii în dosarul de fraudă al lui Dan Barna. Se pare că liderul USR PLUS ar fi primit în mod ilegal acces la documentele DLAF. Cine ar fi fost responsabili! – SURSE

Traian Băsescu susține că dacă DLAF a trimis sesizarea la DNA, același raport ar fi fost trimis și la Bruxelles.

„Iarăși suntem în vârtejul unor informații pe surse și suntem gata să executăm un om. Ori omul ăsta, chiar dacă mie nu mi-e foarte simpatic domnul Barna, deocamdată spune: „În cazul în care voi fi pus sub urmărire penală, voi demisiona din toate funcțiile”. Ce poți să îi ceri mai mult? În condițiile în care nicio instituție nu a formulat nicio acuzație la adresa lui în momentul de față. (…) În orice caz, trebuie să știți că, dacă DLAF a trimis la DNA un raport,  DLAF-ul a trimis același raport și la OLAF, la Bruxelles”, a completat Traian Băsescu.

Cât despre viitorul politic al liderului USR, fostul președinte consideră că: „Până una, alta, Barna are de dat o bătălie în interiorul USR-Plus cu Cioloș, cine să preia conducerea unică  a partidului care a fuzionat USR-Plus și cine să fie candidatul la următoarele alegeri prezidențiale”, a mai spus Traian Băsescu.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Traian Băsescu, despre reclamarea lui Dan Barna la DNA. „E posibil ca USR să fie într-o situaţie dificilă”

 

Florin Cîţu, prima reacţie după raportul DLAF trimis DNA, în care este menţionat şi Dan Barna: „Am avut ieri o discuţie telefonică, dar oficial nu am nicio informaţie”

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, întrebat despre prezența numelui lui Dan Barna în sesizarea DLAF către DNA referitoare la „presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanţate din fonduri europene”, că a discutat miercuri la telefon cu vicepremierul, însă nu are nicio infomaţie oficială.

„Oficial nu am nimic. Am avut o discuţie ieri la telefon cu domnul vicepremier, dar oficial nu am nicio informaţie”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat joi, la finlaul şedinţei de Guvern, despre subiect.

Departamentul de lupta antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului a sesizat DNA în legatură cu „presupuse fapte de natura penala comise în contextul implementării unor proiecte finanţate din fonduri europene”, caz în care apare și numele lui Dan Barna.

Dan Barna a spus, miercuri, că a solicitat de la DLAF să îi fie transmisă și lui nota de control în care erau trase concluzii referitoare la activitatea proiectelor sale.

„Am primit ieri (marți – n.r.), în a doua parte a zilei, un mesaj în care mi se spunea, cumva ironic, că au primit cererea mea și voi primi răspunsul în termenul prevăzut de lege. Însă, pe parcursul zilei am primit, din spațiul media, câteva bucăți din această notă de control, cele care se referă la mine și concluziile notei de control”, a spus Dan Barna.

„Partea de concluzii, cel puţin partea de concluzii care a ajuns la mine, se referă, în ceea ce mă priveşte, doar la această activitate de trei formulare pe care consilierii de la DLAF consideră că nu ar fi trebuit să le completez, dar acolo se face o confuzie gravă. Activitatea de recrutare într-un proiect nu înseamnă formularul în care omul semnează. Formularul este o finalitate a unui proces de câteva zile sau săptămâni în care găseşti omul, îi ceri CV-ul, îşi adună documente. Acea activitate nu e contestată de nimeni, nici de DLAF, nici de persoanele respective. Doar formularul respectiv se spune că nu ar fi trebuit, pentru că nu erau persoane vulnerabile, ci experţi, dar acesta e un detaliu pur tehnic. Sunt angajaţii în cadrul proiectului”, a arătat Barna în cadrul unei conferinţe de presă.


loading...
Partenerii noștri