Traian Băsescu, evacuat din vila RAAPPS după verdictul că a colaborat cu Securitatea. Unde s-ar putea muta fostul preşedinte al României

Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Judecătorii ÎCCJ i-au respins recursul şi au menţinut decizia de colaborator pentru fostul preşedinte al României. După această sentinţă, Traian Băsescu va rămâne fără vila RAAPPS din strada Gogol, dar şi fără indemnizaţia de fost preşedinte al României, echipalentul a 75% din indemnizaţia lui Klaus Iohannis.

23 mart. 2022, 15:48

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut decizia instanței de fond și a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică. În urma deciziei de astăzi, fostul preşedinte pierde toate beneficiile pe are le are un fost şef de stat din România.

Citeşte şi: Traian Băsescu, prima reacţie după ce a fost declarat oficial colaborator al Securităţii. „Voi face demersurile legale la CEDO”

Potrivit unei legii adoptate anul trecut de Parlament, drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român sunt retrase în cazul în care se dovedeşte că aceştia au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, prevede textul adoptat.

Conform legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Astfel, Traian Băsescu va rămâne fără susținerea financiară de 16848 RON acordată de Statul Român – Indemnizație de fost Preşedinte al României. De asemenea, rămâne fără protecție personală – asigurată de SPP, fără consilier şi un şef de cabinet acordate de Statul Român, fără autoturism cu şofer și cabinet de lucru, fără eeşedinţa oficială din Strada Gogol.

Citeşte şi: Cum arată vila din Gogol unde stă Traian Băsescu. Câți bani va pierde fostul șef de stat după ce s-a decis că a colaborat cu Securitatea

Conform declaraţiei de avere, fostul preşedinte Traian Băsescu deţine un apartament de 250 metri pătraţi în Bucureşti, celebra casă din strada Ştefan Mihăileanu, un garaj, şi un teren de 174 mp.

Apartamentul este situat intr-o vila somptuoasa, ridicata in perioada interbelică. Apartamentul a fost achiziţionat în 2003 cu suma de 19.000 de dolari, bani cu care la vremea respectivă abia cumpărai o garsonieră modestă în Bucureşti.

Fostul preşedinte are mai multe conturi în lei, euro şi dolari, dar şi titluri de stat şi acţiuni la Romgaz.

După ce rămâne şi fără maşina şi şofer de la SPP, şeful statului ar putea folosi cele două maşini pe care le are trecute în declaraţia de avere: o Dacia Duster achiziţionată în 2010 şi un Ford B Max din 2012.

Familia Băsescu mai deţine bijuterii, ceasuri şi tablori în valoare totală de 99.000 euro.

10903021_501430_002