Traian Băsescu: "În momentul în care un înalt demnitar încalcă Constituţia, el nu mai poate rămâne în funcţie"

Publicat: Sâmbătă, 11 Martie 2017 22:30 // Actualizat: Sâmbătă, 11 Martie 2017 23:00 // Sursa: romaniatv.net

Traian Băsescu a vorbit la România TV despre recenta decizie a Curții Constituționale din care reiese că DNA-ul a încălcat Constituția. El este de părere că orice înalt demnitar, conducător al unei astfel de instituții ar trebui să demisioneze în cazul în care reise că a încălcat legea fundamentală a statului.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, la România TV, că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi şi procurorul general, Augustin Lazăr, trebuie să demisionze, după decizia CCR, afirmând că altfel se va crea "un precedent periculos", precizând că cei doi ar putea fi revocaţi administrativ de Klaus Iohannis.

Fostul șef al statului consideră că decizia CCR arată o gravă alunecare ce trebuie sancționată. O astfel de încălcare gravă ce ar rămâne nesancționată ar putea crea un precedent periculos, mai spune Băsescu.

Șefa Asociaţiei Magistraţilor: Trebuie să urmeze demiteri, după motivarea CCR

"Dacă această acţiune rămâne nesancţionată pentru cel care a făcut încălcarea, aici n-o văd numai pe Kovesi, ci şi pe dl procuror general, a făcut tandem cu Kovesi. Dacă rămâne nesancţionat, mâine face premierul o încălcare gravă şi spunem "de ce s-ar întâmpla la mine?"...şi uite aşa vom merge din compromis în compromis", a susţinut Traian Băsescu la România TV.

Totodată, fostul preşedinte susţine că nu blamează neapărat DNA, deşi e un grup de procurori depreciat moral şi profesional. Băsescu consideră că această încălcare gravă a constituţiei nu poate fi tolerată.

Citeşte şi Traian Băsescu, acuzaţii grave la adresa Codruţei Kovesi şi şefei CSM, Mariana Ghena: "A fost un atentat la viaţă"

"Obligaţia respectării Constituţiei este a fiecărui cetăţean, scrie în Constituţie, inclusiv al cetăţeanului român Laura Codruţa Kovesi. (...) Abuzul în funcţie, atât de drag domniei sale, este precizat în decizia Curţii, care spune aşa: Ministerul Public nu are competenţa de a desfăşura activităţi de cercetare penală cu privire la legalitatea şi oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor, care în cazul nostru a fost legiutorul delegat Guvernul. Nu ştiu de ce la ora asta, doamna Kovesi nu s-a dus cu decenţă la preşedinte să spună: Domnule preşedinte, am greşit-o, asta-i demisia", a declarat preşedintele PMP, Traian Băsescu, şi vineri la România TV.

Traian Băsescu a susţinut că şi procurorul general, Augustin Lazăr, se află în aceeaşi situaţie. Procedura de revocarea Codruţei Kovesi şi a lui Augustin Lazăr ar putea fi iniţiată de Ministerul Justiţiei şi de preşedintele României, dacă cei doi refuză să demisioneze, a spus Băsescu. 

"Nu există un traseu legislativ, ci unul administrativ. Ministrul de justiţie, luând notă de decizia CCR să-i ceară preşedintelui revocarea. În ce condiţii? În condiţiile în care în lege se spune că mandatul procurorului şef DNA este de 3 ani, însă, nimeni nu spune că este de 3 ani în condiţiile în care încalci Constituţia. În condiţiile în care încalci Constituţia, se întrerupe mandatul automat. Iar dacă, strunit de milostivenia şi blândeţea blândului Dragnea, că de acum aşa o să-i spun: blândul Dragnea, ministrul de Justiţie nu va face acest pas, trebuie să fie iniţiativa preşedintelui. Are cine să-i scrie decretul şi revocarea pentru încălcarea Constituţiei", a susţinut Traian Băsescu.

Traian Băsescu a susţinut că cei mai importanţi demnitari ai statului român şi sunt în tandem Kovesi şi cu Lazăr au încălcat Constituţia şi trebuie să plece.

"Nu este vorba despre niciun resentiment, vorbim de un principiu fundamental aici: încălcarea Constituţiei de către unul dintre cei mai importanţi demnitari ai statului român şi sunt în tandem Kovesi şi cu Lazăr. Trebuie să plece amândoi", a spus preşedintele PMP.

Băsescu a afirmat că se va crea “un precedent periculos”, dacă Lazăr şi Kovesi nu vor demisiona.

"Aici nu este o chestiune cine să-i convingă sau nu, este vorba de crearea unui precedent periculos, să ai o hotărâre a Curţii constituţionale că un înalt funcţionar a încălcat Constituţia şi să-l menţii. (...) Problema nu este Kovesi, problema este precedentul. Avem o problemă (...) de precedent. S-a constat indubitabil că un înalt funcţionar al statului a încălcat Constituţia, a încălcat separaţia puterilor în stat, asta nu mai este de glumă. Nu poate să rămână fără măsuri”, a spus liderul PMP.

Laura Codruţa Kovesi ar trebuie să ştie cât rău face dacă “se agaţă ca pisica de pom”, a mai spus Traian Băsescu.

“Şi dacă nu înţelege Iohannis, Kovesi ar trebui să ştie cât rău ar face dacă se agaţă ca pisica de pom, pentru că ar crea acest precedent al încălcării Constituţiei la vârful statului român este extrem de grav", a susţinut Traian Băsescu.

 
loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR dna Laura Codruţa Kovesi motivare CCR Romania TV Traian Băsescu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
12 mar 17:46
Răspunde | Votează email 0 email
http://oamenicasobolani.wordpress.com
Atunci, ar fi cazul să vă ștergeți undeva și cu CONSTITUȚIA aia dacă NICI măcar în ea nu o fi DEFINIT clar, care este granița între CRETINISM până și la ăsta urlat pe față și Noțiunea de DREPT ca susținătoare a unor căcătișuri cum ar fi, ETICA, MORALA și altele, degeaba povestite pe la școală!
...
De fapt, ăștia ținuți la butoane, PE CINE mai DUCEȚI că nu sânteți o gașcă de hoți?
Așa, că... Ce mai contează încă o legalizare în favoarea voastră?
1
EUR
4.8750
RON
27 Sep
noapte 15 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H