Traian Băsescu, în vizită-fulger la Chişinău VIDEO

Președintele României are, astăzi, întâlniri cu președintele, cu premierul și cu șefii partidelor de dreapta din Republica Moldova, în ciuda protestelor fostului lider de la Chișinău, Vladimir Voronin.

17 iul. 2013, 06:21
Traian Băsescu, în vizită-fulger la Chişinău VIDEO

Invitat de președintele Republicii Moldova, Traian Băsescu nu este dorit de liderul opoziției comuniste de la Chișinău. „Cine l-a invitat pe acest Băsescu. Eu nu văd nici un sens. Această persoană care nu ştii dacă e tează sau beată, să o invitaţi aici…”, se adresa Voronin politicienilor proeuropeni basarabeni, în urmă cu câteva săptămâni.

Băsescu și Voronin erau, odată, prieteni. Voronin a fost primul președinte al Republicii Moldova care l-a invitat pe Băsescu la Chișinău, în 2005. Invitația a ajuns la Palatul Cotroceni însoțită de 11.000 de sticle de vin.

A urmat un lung șir de vizite ale lui Traian Băsescu la Chișinău. În ianuarie 2010, președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, l-a decorat pe Băsescu și i-a înmânat distincția supremă în stat- Ordinul Republicii.

Conform programului vizitei, anunţat de Administraţia prezidenţială, preşedintele Traian Băsescu va fi primit, la ora 10.00, la reşedinţa de stat de către preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri cu participarea membrilor delegeţiilor oficiale.

La final, Băsescu şi Timofti vor susţine o declaraţie de presă comună.

Şeful statului român se va întâlni, apoi, cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman.

Traian Băsescu va depune o coroană de flori la Monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt”

Ulterior, la Combinatul de vinuri „Cricova”, va avea loc dejunul oficial oferit de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în onoarea preşedintelui României.

În cursul după-amiezii, preşedintele Băsescu va avea întâlniri cu primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, cu preşedintele Partidului Liberal-Democrat, Vladimir Filat, cu preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, cu preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

În finalul vizitei, Traian Băsescu se va întâlni cu lideri de opinie şi cu lideri ai societăţii civile.