Mihai Fifor a vorbit despre „rachetele balistice” de la Deveselu. Apoi s-a corectat: O greșeală de înțelegere

Mihai Fifor, ministrul Apărării, a vorbit marţi seară, la Antena 3, despre "rachetele balistice" de la Deveselu (rachete ofensive), în condiţiile în care România a susţinut întotdeauna că scutul de la Deveselu are capacitate strict defensivă. Ministrul a venit miercuri cu precizarea că a fost "o greșeală de înțelegere".

RomaniaTV.net
01 aug. 2018, 09:15
Mihai Fifor a vorbit despre „rachetele balistice” de la Deveselu. Apoi s-a corectat: O greșeală de înțelegere

Mihai Fifor a vorbit marţi seară despre capacităţile militare tot mai bune ale României, în cadrul NATO şi al parteneriatului strategic cu SUA.

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de Statele Unite în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a spus ministrul apărării la Antena 3, potrivit Hotnews.ro.

Rachetele balistice sunt rachete ofensive, trimise asupra unor ţinte stabilite.

Atât România, cât şi SUA au susţinut însă mereu că scutul antirachetă de la Deveselu este doar defensiv, echipat cu rachete interceptoare, destinate să doboare eventuale rachete inamice trimise asupra flancului estic NATO.

Miercuri dimineață, Mihai Fifor a revenit asupra declaraţiei. El a precizat la Digi24 că a fost „o greșeală de înțelegere”.

„Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistice. Aseară am spus că avem baza de la Deveselu, care se ocupă de rachetele balistice, în niciun caz că la Deveselu avem asemenea rachete. E puțin probabil că eu să nu știu ce adăpostim la Deveselu, să nu știu că acolo sunt rachetele interceptoare și în ce mod funcționează scutul de la Deveselu. A fost doar o greșeală de înțelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aș putea vreodată afirmă că la Deveselu avem rachete balistice”, a declarat Mihai Fifor, la Digi24.


loading...
Partenerii noștri