Traian Băsescu: „Ne-am grăbit cu redeschiderea şcolilor. Atâta timp cât dascălii nu sunt vaccinaţi, riscul e foarte mare”

Traian Băsescu a vorbit, duminică, la România TV, despre modul în care evoluează epidemia de COVID-19 în România şi cum numărul de infecţii a crescut după redeschiderea şcolilor, pe fondul răspândirii tulpinii britanice de COVID-19.

28 feb. 2021, 21:39
Traian Băsescu: „Ne-am grăbit cu redeschiderea şcolilor. Atâta timp cât dascălii nu sunt vaccinaţi, riscul e foarte mare”

Traian Băsescu a criticat redeschiderea şcolilor pe 8 februarie, în condiţiile în care „semnalul de reizbucnire a pandemiei în România există”

„Am spus de când s-au redeschis şcolile că avem riscul mare să le reînchidem în luna martie. Semnalul de reizbucnire a pandemiei în România există”, a spus fostul preşedinte al României, în direct la România TV.

Europarlamentarul a subliniat că redeschiderea şcolilor a fost o decizie politică.

„Decizia şcolilor nu a fost o decizie tehnică. A fost una politică. I-a adunat Iohannis la Cotroceni, le-a spus că trebuie deschise şcolile şi să facă un ordin comun – Sănătate şi Educaţie – ce se va întâmpla începând cu data de 8 februarie”, a explicat Băsescu.

Din acest motiv, Băsescu afirmă că redeschiderea şcolilor a fost o greşeală.

„Susţin că s-a făcut o greşeală. Puteam să ne mai abținem două-trei luni de la redeschiderea şcolilor. Atâta timp cât dascălii nu sunt vaccinaţi riscul e foarte mare, iar copiii, chiar dacă nu se îmbolnăvesc grav, sunt un vector de transmitere a infecţiilor. Cred că ne-am grăbit cu redeschiderea şcolilor”, a afirmat Traian Băsescu.

Europarlamentarul a făcut o analiză a modului în care numărul de infecţii cu COVID-19 a crescut în ultimele săptămâni.

„Săptămâna 1-7 februarie. Am avut 2.368 de cazuri în medie pe zi. Săptămâna 8-14 a crescut numărul la 2.379. În săptămâna 15-21, media zilnică a crescut cu 200 de cazuri, la 2.576.

În ultima săptămână, media a fost de 3.444 de noi îmbolnăviţi pe zi.

Problema este această tulpină care a pătruns în România, tulpina britanică e mult mai agresivă decât coronavirusul iniţial”, a menţionat Traian Băsescu.

Citeşte şi: Emanuel Ungureanu, scandal de proporţii cu Rareş Bogdan. „Au furat de au rupt. Le-am închis robinetul cu bani”. Reacţia europarlamentarului PNL

Traian Băsescu cere măsuri mai stricte. „Să fie întărite măsurile de izolare”

Fostul preşedinte a subliniat că „nimeni nu ne poate spune cât de eficient este vaccinul deja produs pe care îl primim în ţară, dacă aceste vaccinuri sunt eficiente împotriva acestor noi tulpini”

„Specialiştii spun că nu neapărat, că nu sunt şanse 100% să fie eficient, dar Comisia Europeană a cerut tuturor celor trei companii cu care este în contract – Pzifer, Moderna şi Astrazeneca, să facă modificările necesare vaccinului în aşa fel încât să acopere şi tulpina britanică”, a precizat Băsescu.

Europarlamentarul PMP a subliniat că tulpina britanică nu este singurul pericol care planează asupra României.

„Este o tulpină extrem e agresivă în Brazilia şi o tulpină mult modificată şi în Africa de Sud. Nimeni nu poate spune că o ţară ca Brazilia va putea fi închisă ca o conservă. Recomandarea UE este să nu se primească decât în cazuri excepționale turişti din Brazilia şi Africa de Sud”, a menţionat Băsescu.

„Să nu se slăbească măsurile de până acum, să fie întărite măsurile de izolare, de protejare a populaţiei împotriva infecţiilor”, a adăugat fostul şef al statului.

Traian Băsescu cere paşaportul de vaccinare. „Certificatul uşurează libera circulaţie”

De asemenea, Traian Băsescu a vorbit despre necesitatea implementării unui paşaport de vaccinare.

„Certificatul de vaccinare. În momentul de faţă nu poţi să intri în niciun stat din Europa dacă nu ai testul COVID făcut cu maximum 72 de ore înainte. Acest lucru se constituie într-o barieră în libera circulaţie. Testul COVID este o barieră.

În momentul în care voi avea un certificat de vaccin din România, nu mai nevoie să fac acel test COVID. Dispare acea barieră. E foarte bine să avem un certificat de vaccinare.

Certificatul uşurează libera circulaţie. Asta e ideea, nicidecum discriminarea”, a conchis Traian Băsescu.

Citeşte şi: Miron Cozma ameninţă Guvernul Cîţu cu o nouă mineriadă. „Pot să o fac oricând! Iar tu nu ai cum să mă opreşti”