Băsescu, despre refuzul lui Iohannis de a-i numi pe cei doi miniştri: Nu-i poate pune nimeni stiloul în mână să semneze un decret

Traian Băsescu a afirmat, duminică la România TV, că şeful statului, Klaus Iohannis, a refuzat numirea Olguţei Vasilescu la Transporturi şi a lui Ilan Laufer la Dezvoltare pentru că "nu-i poate pune nimeni preşedintelui stiloul în mână să semneze un decret, nici mama Curţii Constituţionale".

RomaniaTV.net
25 nov. 2018, 19:48
Băsescu, despre refuzul lui Iohannis de a-i numi pe cei doi miniştri: Nu-i poate pune nimeni stiloul în mână să semneze un decret

Întrebat, duminică la România TV, de ce Klaus Iohannis nu a explicat refuzul numirii celor doi miniştri, Ilan Laufer şi Olguţa Vasilescu, Traian Băsescu a răspuns: „Văd întotdeauna foarte agitaţi – de ce? Pentru că nu a vrut. Punct Dar un preşedinte poate să spună refuz motivat şi ştiu eu de ce, pentru că nu-i poate pune nimeni preşedintelui stiloul în mână să semneze un decret. Nimeni. Nici mama Curţii Constituţionale”.

Traian Băsescu, ironic cu planurile Opoziţiei: „Poate se întâmplă în noaptea de Revelion”

Fostul preşedinte a adăugat că Iohannis va rezolva cu prioritate problema noilor propuneri la Dezvoltare, Lia Olguţa Vasilescu, şi la Transporturi, Mihai Drăghici, mai ales după mesajul pe care l-a avut şeful statului duminică la Bruxelles.

„Eu cred că după mesajul de astăzi (duminică – n.r.), cred că preşedintele va rezolva cu prioritate această problemă, fără să susţin că va nominaliza numirea celor doi miniştri. Dar cred că va lua decizii mai rapid. E mult pănă la 1 decembrie. Sunt două portofolii cheie, Transporturi şi Dezvoltare Regională, amândouă cu proiecte mari care pot şi fi discutate în Consilii. Cred că da (va rezolva repede problema – n.r.), pentru că este un volum extraordinar de mare de documente de citit. Toate aceste consilii, sunt 10, vor fi prezidate de ministrul nostru care se poate limita numai la anunţarea ordinii de zi şi în rest să îi lase pe ceilalţi să îşi dea cu părerea. Până la urmă poate să fie şi votul. Dacă nu are puncte de vedere, nu se va întâmpla nimic, dar dacă are puncte de vedere va influenţa decizia, pentru că la el se închide votul. Ca să poţi să ai păreri credibile trebuie să ştii problemele fiecărei ţări şi a UE în ansamblu”, a explicat Băsescu.

Traian Băsescu: „Patriarhul Daniel poate fi declarat Omul Centenarului”

Întrebat dacă Iohannis putea accepta revocarea lui Lucian Şova de la Transporturi şi a lui Paul Stănescu de la Dezvoltare, dar să refuze noile propuneri de miniştri, Băsescu a replicat: „Categoric da şi atunci ar fi fost nevoit să desemneze un interimar din miniştri din Cabinet. Putea să adopte această variantă care cred că era mai curată. Nu poţi ca preşedinte să îi spui premierului vreau să lucrez cu acest ministru. Dar cred că domnul preşedinte Iohannis o va rezolva relativ repede, mai ales după mesajul de astăzi (duminică – n.r.)”.

În legătură cu revocarea, Băsescu a spus că, în perioada în care a fost preşedinte, „a tratat-o ca pe o chestiune asupra căreia nu am vrut să am păreri”. Acesta a adăugat că din punct de vedere constituţional nu putem ştii abordarea CCR, având în vedere că nu există o sesizare a Curţii în acest sens.

„Eu am tratat-o ca pe o chestiune asupra căreia nu am vrut să am păreri. Pur şi simplu când mi-a venit o solicitare de revocare am emis decretul de revocare foarte rapid. La fel de adevărat este că nefiind o speţă care să fie adresată la CCR nu putem ştii exact care e abordarea Curţii, penru că s-ar putea să meargă pe aceeaşi variantă ca la numiri, să spună o dată poate refuza. Îmi e foarte greu să cred că vreo Curte Constituţională ar putea găsi un motiv prin care preşedintele să-i facă premierului guvernul şi nu premierul să îşi facă guvernul. Principiul este altul. Premierul îşi face garnitura de miniştri. Când nu mai vrea să mai lucreze cu un ministru, în toată lumea asta, în toate democraţiile aşa este, premierul poate cere remanierea”, a conchis Traian Băsescu.