Traian Băsescu: „România nu are nicio şansă să nu intre într-o criză gravă”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, marţi, la România TV, că statul român riscă să intre într-o criză gravă "dacă nu se opreşte odată această avalanşa de bani pe care trebuie să îi plătească statul de multe ori prin voinţa oamenilor politici". Europarlamentarul PMP i-a criticat pe miniştrii de Finanţe care au recuperat banii pierduţi de România la CEDO în urma unor greşeli ale judecătorilor.

RomaniaTV.net
18 feb. 2020, 17:14
Traian Băsescu: „România nu are nicio şansă să nu intre într-o criză gravă”

Întrebat de jurnalista Liliana Ruse cum îşi poate permite statul român să plătească aproape 390 de milioane de euro pentru sporurile recuperate de magistraţi în instanţă, Traian Băsescu a explicat că în acest caz discutăm despre hotărâri judecătoreşti.

„Statul român nu-şi poate permite nimic decât să plătească. Statul plăteşte. De ce să încercăm să colorăm viaţa în roz?”, a precizat fostul preşedinte, la România TV.

Citeşte şi: Statul român, condamnat de CEDO la plata a 10.000 de euro pentru discriminare

Traian Băsescu a afirmat că „se poate face o nouă lege care de la momentul în care este promulgată în Monitorul Oficial şi pentru viitor rezolvă lucrurile, pentru trecut nu”.

„Este clar că statul român nu va putea să plătească toate obligaţiile pe care şi le-a asuma unele cu voie, altele fără voie. Este clar că suntem într-o situaţie în care fiecare ia de la stat cât poate”, a spus europarlamentarul PMP.

Întrebat de senatorul UDMR Tantos Barna, prezent în studioul România TV, cine ar trebui să plătească pentru greşelile magistraţilor care au dus ca România să fie condamnată la CEDO, Traian Băsescu a răspuns:

„De ce nu l-aţi dat pe (Eugen)Teodorovici cu capul de toţi pereţii pentru că nu a iniţiat procedurile de recuperare de la cei care au greşit şi am plătit la CEDO? (…) Există procedură în lege prin care banii prin care sunt imputaţi ţării la CEDO să poată fi imputaţi magistratului care a făcut ca România să fie penalizată.„, a menţionat Băsescu.

Fostul preşedinte este de părere că miniştrii de Finanţe „au fost toţi laşi şi nu au procedat la recuperarea banilor”.

„Un stat care ar trebui să plătească tot ce i s-a pus statului român nu are cum să nu se declare falimentar. România nu are nicio şansă să nu intre într-o criză gravă dacă nu se opreşte odată această avalanşa de bani pe care trebuie să îi plătească statul de multe ori prin voinţa oamenilor politici”, a afirmat fostul preşedinte.

Europarlamentarul PMP a amintit despre situaţia financiară a Greciei unde „s-au tăiat salariile în timpul crizei de trei-patru ori”.

„Dacă vrem să repetăm ce s-a întâmplat în 2010 şi mai rău, să o ţinem aşa cum o ţinem acum. Statul să plătească, dar atât cât o să poată”, a conchis fostul şef de stat.

 Citeşte şi: Cătălin Predoiu, despre sporurile magistraţilor recuperate în instanţă. Suma uriaşă pe care Ministerul Justiţiei trebuie să o plătească