Traian Băsescu: USL să încheie războiul. În societatea românească s-a creat o falie VIDEO

Traian Băsescu a declarat, luni, că îi reprezintă pe cei 22 de milioane de români, afirmând că, în fapt, 10,5 milioane de cetăţeni care fie nu au votat, fie au votat împotriva demiterii, s-au opus plecării sale de la Cotroceni. De asemenea, preşedintele suspendat a cerut USL să înceteze "războiul", afirmând că România a suferit daune "enorme" financiare şi de imagine.  

RomaniaTV.net
30 iul. 2012, 11:55
Traian Băsescu: USL să încheie războiul. În societatea românească s-a creat o falie VIDEO

ROMÂNIATV.NET a transmis cele mai importante declaraţii ale preşedintelui suspendat.

-Aş remarca faptul că românii, circa 10,5 milioane, nu au participat la referendum, sau au spus nu propunerii de suspendare a preşedintelui. Trebuie să înţelegem că naţiunea română are 22 de milioane de cetăţeni şi nu doar 7 milioane. Dacă cineva îşi propune să-i reprezinte doar pe cei 7 milioane, eu nu pot fi preşedinte decât pentru cei 22 de milioane.

-Instituţii fundamentale ale statului au fost blocate prin ordonanţe de urgenţă. Semnalul preluat de mine este că românii îşi doresc un echilibriu al puterilor statului şi nu vor să pună în mâna unui singur om instituţiile statului. Cer USL să încheie războiul împotriva instituţiilor statului. Trebuie să consolidăm instituţiile, nu să le subordonăm.

-Partidele nu au ce căuta în funcţionarea instituţiilor independente. Referendumul ne-a arătat că în politică trebuie să existe limite. Aşa au acţionat cei 10,5 milioane de electori, au transmis un mesaj ferm. Propun tuturor politicienilor, indiferent de partid, să aibă în vedere că eforturile făcute de români în cei trei ani de criză nu trebuie neglijate din cauza bătăliei politice.

-Obiectivul major al activităţii mele este diminuarea şi dacă va fi posibil eliminarea faliei care îşi are originea în istoria noastră posdecembristă. Falia a devenit riscantă pentru atingerea obiectivelor naţiunii române. Este o falie ideologică, economică şi socială. Toate acestea fac ca societatea românească să fie extrem de polarizată. Împotriva polarizării îmi permit să afirm că voi dedica cea mai mare parte a efortului mandatului meu, atât cât a mai rămas.

-Prioritatea politică pe care o avem este exact reconstruirea credibilităţii României.

-România are doi duşmani deosebit de puternici: criza economică şi seceta în agricultură.

-Voi veghea ca responsabilii pentru iregularităţi să răspundă. E nepermis ca procesele electorale să fie viciate de iregularităţi concepute, pregătite şi executate în timpul votului.

-România a suferit daune enorme financiare, investiţionale şi de imagine ca urmare a loviturii de stat din 3-6 iulie. Convingerea mea e că cei care au organizat această lovitură de stat trebuie să răspundă.

– S-a ajuns la limita pe care societatea românească o mai poate suporta.

-Am fost chemat la Parchetul General pentru că am folosit termenii de lovitură de stat.