Tramvaiul cu cea mai mare autonomie din lume va circula în curând în Timişoara. A trecut toate testele de omologare

Primul tramvai turcesc achiziţionat de Timişoara a trecut toate testele pentru omologare. Culiţă Chiş, şeful Direcţiei de Drumuri din primărie, a anunţat că în curând garnitura cu cea mai mare autonomie din lume va putea fi scoasă pe traseu.

17 oct. 2021, 17:03
Tramvaiul cu cea mai mare autonomie din lume va circula în curând în Timişoara. A trecut toate testele de omologare

Tramvaiul cu cea mai mare autonomie din lume, produs în Turcia, va circula în curând în Timişoara. Şeful Direcției de Drumuri din Primărie a anunţat că acesta a trecut toate testele pentru omologare şi va putea fi scos în curând pe traseu.

Primul tramvai turcesc al Timişoarei a trecut toate testele

Culiță Chiș, șeful din Primăria Timișoara care până anul trecut a fost în fruntea echipei de implementare a proiectului, a anunţat că este doar o chestiune de timp până când garnitura cu cea mai mare autonomie din lume va putea fi scoasă pe traseu, precizând că „nimeni și nimic nu mai poate împiedica Timișoara să aibă cele mai performante tramvaie”.

„Tramvaiul ‘Timişoara’ merge mai departe. În data de 15.10.2021 au fost finalizate ultimele teste ale tramvaiului ‘Timișoara’, tramvai proiectat și realizat de firma Bozankaya Otomotiv Mak.IML.ITH VE IHR.A.Ş. pentru Municipiul Timișoara, în baza contractului de furnizare nr. 103/2019”, transmite Chiș.

Citeşte şi Două tramvaie s-au ciocnit la Timişoara. Un vatman a schimbat greșit macazul VIDEO

Potrivit acestiua, au fost realizate 57 de teste și încercări, „testele critice fiind efectuate de laboratoare acreditate UE: VZU Plzen, Cehia; CETEST SL, Spania; TÜV SÜD Rail GmbH, Germania și Organismul Notificat Feroviar Român (ONFR)!”.

„Menționez că am avizat toate procedurile de testare, respectiv rapoartele de testare, în calitate de Director General al Direcției, Drumuri, Poduri, Parcaje și Rețele de Utilități, deși am fost eliminat din cadrul echipei de implementare a proiectului. Mai mult, persoanelor din cadrul AFER București, care se ocupă de agrementarea tramvaiului ‘Timișoara’, prin noua organigramă din data de 13.09.2021, le-au fost desființate posturile. Având în vedere statutul de funcționar public nu pot face mai multe comentarii în acest sens. Cu toate piedicile întâmpinate pe parcurs, tramvaiul ‘Timișoara’ merge mai departe! Nimeni și nimic nu mai poate împiedica Timișoara să aibă cele mai performanțe tramvaie, tramvaiele cu cea mai mare autonomie din lume”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Culiță Chiș, potrivit tion.ro. 

Șeful Direcției de Drumuri din Primăria Timișoara a mulţumit echipei de implementare din cadrul Primăriei Timișoara care lucrează la proiect de cinci ani, furnizorului din Ankara, precum și echipei STPT.

Reamintim că pe 30 septembrie, viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău spunea că tramvaiul mai are o lună de probe, pentru că au apărut probleme cu instituția Organismul Notificat Feroviar Român care făcea testele.

„Estimarea este că va lua peste o lună peste timpul pe care și l-a asumat, până finalizează cu compania din Germania, trimit la AFER, care aprobă. Asta e la modul optimist, undeva în prima jumătate a lui noiembrie. În momentul în care se vor termina aceste teste, tramvaiul va primi un agrement. Pe baza agrementului, el poate circula în Europa. El va fi apoi livrat către STPT, care va face niște teste proprii și apoi îl va recepționa. Dacă în noiembrie se primește agrementul, tramvaiul va circula cu călători înainte de finalul acestui an”, spunea atunci edilul orașului.

Citeşte şi Adrian Criţ, director general STB: „Contractul de achiziţie a celor 100 de tramvaie a fost semnat de municipalitate pe preţul ofertat de câştigător”

Tramvaiul a ajuns în Timişoara la sfârşitul lunii iunie. Acesta ar putea circula pe liniile 1, 2, 6 și 9 doar, pentru că are impusă „o limită de viraj recomandată”. Acest tramvai este primul dintr-o serie de 21 ce vor ajunge la Timişoara. Toate vor fi articulate, cu podea coborâtă, acţionate prin invertoare şi motoare asincrone de curent alternativ, alimentate de la reţeaua de contact sau dintr-o unitate de stocare a energiei electrice (baterie montată în tramvai), cu post de conducere la un singur capăt şi uşi de acces pe partea dreapta faţă de direcţia de mers.

Noile tramvaie au 29,95 metri lungime şi o lăţime de 2,40 metri. Fiecare tramvai va avea o autonomie de 63 de kilometri, asigurată printr-o sursă de furnizare a energiei electrice, montată pe tramvai.

Valoarea totală a fiecărei garnituri se ridică la 9.736.875 lei, fără TVA, adică aproximativ 2,4 milioane de euro bucată, cu TVA.