Trandafirii au înflorit în plină iarnă, la Buzău VIDEO

În plină iarnă, în Buzău, trandafirii şi crizantemele au înflorit în grădiniţele dintre blocuri.

RomaniaTV.net
19 dec. 2011, 06:44
Trandafirii au înflorit în plină iarnă, la Buzău VIDEO

Oamenii trecuţi de prima tinereţe spun că rar au mai văzut aşa ceva, iar horticultorii avertizează că astfel de ciudăţenii sunt generate de efectul de seră.

Spectacolul de culoare este prezent în aproape toate cartierele Buzăului. Trandafirii au înflorit pentru a treia oară în acest an, iar crizantemele, care în mod normal se ofileau cel mai târziu la mijlocul lui noiembrie, îşi etalează florile intens colorate în grădinile de pe lângă blocuri.

Experţii Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău spun că astfel de fenomene sunt semne ale încălzirii globale. Potrivit unor măsurători realizate pe durata a 100 de ani, media temperaturii la Buzău a crescut cu 0,8 grade Celsius într-un secol.

„Natura se află în suferinţă. Plantele sunt veriga cea mai de jos a lanţului trofic şi ele simt foarte bine că ceva nu este în regulă. Practic, dezechilibrele climatice care au apărut în ultima perioadă au afectat foarte mult plantele”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător horticultor.

În ultima lună, la Buzău, temperaturile au depăşit frecvent 14 grade pe timpul zilei, iar noaptea nu au coborât sub pragul de îngheţ.