Transalpina și Transfăgărășan se închid. Circulația rutieră, interzisă pentru toate categoriile de autovehicule

Drumurilor montane Transalpina și Transfăgărășan vor fi închise din cauza condiţiilor meteorologice, a anunţat CNAIR.

16 nov. 2022, 19:22
Transalpina și Transfăgărășan se închid. Circulația rutieră, interzisă pentru toate categoriile de autovehicule

UPDATE: De joi dimineață, 17 noiembrie, Transfăgărășanul va fi complet închis circulației. Deși, inițial, se anunțase închiderea unor porțiuni din drum, prognoza meteo care anunță precipitații abundente a condus la luarea deciziei de închiderea completă a drumului, până în vara anului viitor.

Ciclon polar peste România. Ninsorile se extind, temperaturile scot paltonul şi mănuşile din şifonier
„Dat fiind că prognozele meteo ne arată o înrăutățire a stării vremii și dat fiind că se așteaptă precipitații mari, atât de zăpadă, cât și mixte, considerăm că nu mai este în siguranță ca participanții la trafic să folosească acest sector de drum, sens în care din dimineața zilei de 17 noiembrie, de la ora 7:00, am propus închiderea lui totală, din ambele sensuri, atât dinspre Sibiu spre Bâlea Lac, cât și dinspre Curtea de Argeș către Bâlea Lac”, a anunțat Tudor Duțu, director Direcției Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov.

Condițiile meteorologice închid circulația pe anumite sectoare ale drumurilor montane Transalpina și Transfăgărășan.

„Având în vedere ultimele prognoze meteorologice și pentru siguranța participanților la trafic s-a luat decizia ca începând de joi, 17.11.2022, ora 07:00, circulația rutieră să fie interzisă pentru toate categoriile de autovehicule pe următoarele sectoare de drum:

DN 67C (Transalpina) între Rânca și Obârșia Lotrului (km. 34+800 – km. 59+800);
DN 7C (Transfăgărășan) între Piscu Negru și Cabana Bâlea Cascadă (km. 104+000 – km. 130+800)”, a transmis CNAIR.

Este primul an în care drumurile montane DN67C – Transalpina şi DN7C – Transfăgărăşan au rămas deschise până în noiembrie.

CNAIR recomandă șoferilor care tranzitează rute montane să aibă autoturismele echipate de iarnă, să circule cu atenție și să respecte semnalizările și atenționările oficiale.

„Prioritatea principală este integritatea și viața celor care merg pe drum. Recomandăm conducătorilor auto care tranzitează în această perioadă rute montane să aibă autoturismele echipate de iarnă, să circule cu atenție și să respecte semnalizările și atenționările oficiale.”, a mai transmis CNAIR.

Citeşte şi: Vreme de iarnă în mai multe zone. A nins şi s-a aşternut strat consistent de zăpadă pe Transfăgărăşan, în Bucegi şi pe Transalpina

 

Val polar peste România. Meteorologii anunţă răcire drastică a vremii, ploi, lapoviţă şi ninsori

Vremea se răceşte semnificativ în următoarele zile. Temperaturila maxime nu vor mai trece de 15 grade Celsius, potrivit ANM. Vor fi ploi, lapoviţă şi chiar ninsori.

MARTI

Valorile termice, asemănătoare cu cele din intervalul precedent, vor fi mai ridicate decât cele caracteristice perioadei, cu precădere în vest și nord-vest. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în regiunile intracarpatice și la munte unde, în special spre seară și noaptea, local va ploua slab, dar și cu nebulozitate de tip stratiform și pe alocuri ceață și burniță în restul teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 8 și 16 grade, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 0 și 8 grade.

București. Va fi nebulozitate joasă cu precădere în prima parte a intervalului, iar spre sfârșitul nopții va crește probabilitatea de apariție a ceții. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 11…13 grade, iar cea minimă de 2…4 grade.

 

MIERCURI
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pentru a doua decadă a lunii noiembrie în regiunile sudice și apropiate de acestea în rest. Cerul va fi variabil, cu înnorări și ploi ziua în vest, nord și centru, iar spre seară și noaptea și în restul țării. Pe crestele montane se vor semnala precipitații și sub formă de lapoviță și ninsoare. Izolat se vor acumula cantități de apă mai însemnate. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la altitudini mari. Temperaturile maxime se vor încadra între 8 și 18 grade, iar cele minime între 1 și 10 grade. La începutul intervalului, în zonele joase de relief, pe arii restrânse va fi ceață.

București. Valorile termice, mai ridicate decât în intervalul precedent, se vor situa peste mediile specifice acestei date. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales spre seară și noaptea când va crește probabilitatea de ploaie. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 14…16 grade, iar cea minimă de 4…7 grade.

 

JOI

Vremea se va răci accentuat în cea mai mare parte a țării, iar în jumătatea de est valorile termice vor deveni mai scăzute decât cele normale în a doua decadă a lunii noiembrie. Cerul va fi mai mult noros și, în special ziua, precipitațiile se vor semnala pe arii extinse. Vor fi mai ales ploi, mai frecvente și local moderate cantitativ în regiunile sudice, la munte treptat vor predomina ninsorile, iar în estul Transilvaniei, trecător în Moldova, iar noaptea posibil și în nordul Munteniei se vor semnala precipitații mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în sudul și în estul țării, precum și în zona montană înaltă. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 3 și 13 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -4 și 6 grade.

București. Vremea se va răci semnificativ, astfel că valorile termice se vor situa sub media climatologică a datei. Cerul va fi noros, va ploua în special pe parcursul zilei, iar vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări. Temperatura maximă va fi de 8…9 grade, iar cea minimă de 2…3 grade.

 

VINERI
Vremea va fi rece în estul teritoriului, iar ziua și în dealurile sudice, iar în rest se vor înregistra valori termice în jurul celor normale în această perioadă. Pe parcursul zilei, cerul va fi temporar noros, iar precipitații slabe se vor semnala pe spații mici. Începând de seara, aria de nebulozitate va cuprinde majoritatea zonelor, iar în vestul și în sudul țării probabilitatea de ploaie va fi ridicată; la munte precipitațiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale pe crestele montane și în sudul Banatului. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 2 și 12 grade, iar cele minime, mai ridicate decât în noaptea precedentă în jumătatea de sud-vest, vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -2 și 7 grade.

București. Cerul va avea înnorări, cu precădere noaptea, când va crește probabilitatea de ploaie. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 8…9 grade, iar cea minimă de 3…5 grade.