Transfăgărășanul intră într-un amplu proces de modernizare. Când vor începe lucrările de reabilitare

Transfăgărășanul, considerat cel mai spectaculos drum montan din lume, va intra într-un amplu proces de modernizare, după câteva decenii în care nu s-a investit aproape nimic.
Alina Costache
06 feb. 2023, 15:16
Transfăgărășanul intră într-un amplu proces de modernizare. Când vor începe lucrările de reabilitare

Transfăgărășanul intră într-un amplu proces de modernizare. Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au anunțat că lucrările de modernizare se vor desfășura în perioada 1 iulie – 20 octombrie.

Citește și Video! Cum arată astăzi Transfăgărășanul! Stratul de zăpadă este de 20 de centimetri! Un șofer teribilist a intrat cu mașina pe drumul închis

Transfăgărășanul intră într-un amplu proces de modernizare

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile traficul pe Transfăgărășan este închis în perioada 20 octombrie – 1 iulie, iar din această cauză lucrările de modernizare vor începe de la 1 iulie, simultan cu perioada sezonului estival.

„Conform Normativului 615/2020 privind circulația rutieră pe drumurile montane, Transfăgărășanul este închis traficului în perioada 20 octombrie – 1 iulie, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, această perioadă fiind, de asemenea, improprie desfășurării lucrărilor. Având în vedere acest fapt, lucrările de modernizare a acestui sector de drum urmează să fie făcute în perioada 1 iulie – 20 octombrie, respectiv simultan cu perioada sezonului estival”, au declarat reprezentanții CNAIR pentru Adevărul.

Reprezentanții CNAIR au anunțat că în luna februarie va fi lansată o consultare de piață pentru a putea estima, din perspectiva valorică și tehnică, parametrii investiției. Prestatorii de servicii interesați au la dispoziție trei săptămâni pentru a veni cu propuneri.

După care CNAIR va demara procedurile pentru elaborare a Studiului de Fezabilitate și a unei Expertize Tehnice în funcție de care va fi stabilită data începerii modernizării.

„După consultarea de piață vom ști care sunt soluțiile și cine este interesat să le aplice. Asta ne va permite să scoatem proiectul la licitație. Depinde însă cât de repede se va semna contractul. Având în vedere complexitatea și unicitatea proiectului, nu se poate face deocamdată o aproximație privind începerea lucrărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.

CNAIR spune că proiectul modernizării va fi realizat pe mai multe tronsoane, iar în aceste momente, sunt contractate și/sau în curs de contractare mai multe lucrări de punere în siguranță a Transfăgărășanului.

Astfel, pentru diminuarea riscului de blocare a căii de rulare, în urma căderilor de stânci de pe versanți, a fost întocmită și aprobată Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (D.A.L.I.) pentru sectoarele cuprinse între pozițiile km 57+460 – km 57+550, km 60+350 – km 60+700 și km 61+100 – km 61+170. Mai mult, pentru sectorul de drum cuprins între km 57+490 – km 57+610 a fost inițiată licitația pentru contractul de ”Proiectare și execuție lucrări”.

„Ținând cont de complexitatea unui astfel de proiect și având în vedere unicitatea lui în România dorim o abordare complexă, atât din punct de vedere tehnic cât și din punct de vedere practic, turistic”, au mai transmis oficialii din cadrul CNAIR.

Lucrările de modernizare a Transfăgărășanului vor include și realizarea de puncte belvedere. Acestea constau în realizarea mai multor spații pentru comercianți și vor fi amenajate parcări de scurtă durată.

Totodată, la intrările pe Transfăgărășan vor fi amplasate panouri digitale de informare care le vor oferi turiștilor informații despre starea carosabilului, starea vremii, condiții de trafic și numărul de locuri parcare disponibile.

„Din dorința de a avea o abordare modernă, eficientă și profesionistă în ceea ce privește modernizarea Transfăgărășanului (proiect unic în ultimii 30 de ani în România), subliniem că dorim să participe la toate etapele acestui proiect companii cu experiență și expertiză specifice domeniului. După ce vom avea Expertiza și Studiul de Fezabilitate și vom aproba indicatorii tehnico-economici, vom intra în faza elaborarii Proiectului Tehnic și în cea de execuție a lucrărilor. Până la momentul respectiv, nu pot fi avansate încă sumele și termenele pentru implementarea acestui proiect”, au mai spus oficialii CNAIR.

Citește și Mihai Morar dezvăluie care era atmosfera pe Transfăgărășan chiar înainte de avalanșă: „Atât de subțire e granița dintre „lumina perfectă” și întunericul vieții”

Spynews
Sicriul în care se află Anca Molnar, primit cu ropote de aplauze la cimitir! Familia ei și prietenii apropiați au condus-o îndurerați pe ultimul drum / VIDEO
Bzi.ro
De ce a lipsit Andra de la nunta lui Pepe: „E foarte cald, trebuie să vă spun că…”
Fanatik.ro
Gigantul din România care face angajări. Nu ai nevoie de facultate pentru aceste posturi
Capital.ro
UNGARIA, la ani lumină de România. Ungurii ne-au umilit la propriu
Playtech.ro
Greșeala pe care o fac șoferii românii la pompă când fac plinul la mașină: de ce să nu forțezi pistolul când sare
DailyBusiness
Un drum cerut de români, mai aproape de realitate! Când încep licitațiile?
Adevarul
O țară europeană a descoperit un zăcământ mai important decât petrolul și gazul și amenință monopolul deținut, până acum de China
Spynews
„Ne-am săturat să existe rasism!”. Betty Vișănescu, concurenta de la Asia Express, reacție acidă, după ce Babasha a fost huiduit la concertul trupei Coldplay / FOTO
Spynews
Cum și-a încurajat Carmen de la Roma fiul, pe Babasha, în timp ce toată Arena Națională îl huiduia la concertul Coldplay: „Te-a luat în brațe...” / VIDEO
Evz.ro
Babasha revine. Ce s-a întâmplat pe Arena Națională
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei. Soțul și fiul ei nu s-au dezlipit de sicriu
Cancan.ro
La 5 ani, Maia se prinde cu disperare de firul vieții. Singura dorință a copilului stă scrisă prin cele mai dureroase cuvinte: “Mami, mie nu-mi mai bate inimioara…”
Playsport.ro
REACȚIA MOMENTULUI! Ce a putut să spună soția milionarului Șucu după ce l-a văzut pe Babasha la concertul Coldplay: "DA, DA, DA"
kanald.ro
Motivul din spatele odioasei crime de la Oradea. Anchetatorii au dezvăluit de ce a fost ucisă femeia în vârstă de 31 de ani
Capital.ro
Putin este furios. Decizia ISTORICĂ de azi, 13 iunie. Nimeni nu credea posibil
StirileBZI
Se impozitează darul de la nuntă și botez? ANAF a făcut lumină în aceste cazuri
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
substantial.ro
Turbulențe severe provoacă răni ușoare la trei stewardese și redirecționări de zboruri către alte aeroporturi
MediaFlux
Simona Bucura Oprescu, anunț important pentru milioane de români. Ministrul Muncii a transmis: „Facem eforturi”
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi la ce stat ne referim?