Transfăgărășanul intră într-un amplu proces de modernizare. Când vor începe lucrările de reabilitare

Transfăgărășanul, considerat cel mai spectaculos drum montan din lume, va intra într-un amplu proces de modernizare, după câteva decenii în care nu s-a investit aproape nimic.

06 feb. 2023, 15:16
Transfăgărășanul intră într-un amplu proces de modernizare. Când vor începe lucrările de reabilitare

Transfăgărășanul intră într-un amplu proces de modernizare. Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au anunțat că lucrările de modernizare se vor desfășura în perioada 1 iulie – 20 octombrie.

Citește și Video! Cum arată astăzi Transfăgărășanul! Stratul de zăpadă este de 20 de centimetri! Un șofer teribilist a intrat cu mașina pe drumul închis

Transfăgărășanul intră într-un amplu proces de modernizare

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile traficul pe Transfăgărășan este închis în perioada 20 octombrie – 1 iulie, iar din această cauză lucrările de modernizare vor începe de la 1 iulie, simultan cu perioada sezonului estival.

„Conform Normativului 615/2020 privind circulația rutieră pe drumurile montane, Transfăgărășanul este închis traficului în perioada 20 octombrie – 1 iulie, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, această perioadă fiind, de asemenea, improprie desfășurării lucrărilor. Având în vedere acest fapt, lucrările de modernizare a acestui sector de drum urmează să fie făcute în perioada 1 iulie – 20 octombrie, respectiv simultan cu perioada sezonului estival”, au declarat reprezentanții CNAIR pentru Adevărul.

Reprezentanții CNAIR au anunțat că în luna februarie va fi lansată o consultare de piață pentru a putea estima, din perspectiva valorică și tehnică, parametrii investiției. Prestatorii de servicii interesați au la dispoziție trei săptămâni pentru a veni cu propuneri.

După care CNAIR va demara procedurile pentru elaborare a Studiului de Fezabilitate și a unei Expertize Tehnice în funcție de care va fi stabilită data începerii modernizării.

„După consultarea de piață vom ști care sunt soluțiile și cine este interesat să le aplice. Asta ne va permite să scoatem proiectul la licitație. Depinde însă cât de repede se va semna contractul. Având în vedere complexitatea și unicitatea proiectului, nu se poate face deocamdată o aproximație privind începerea lucrărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.

CNAIR spune că proiectul modernizării va fi realizat pe mai multe tronsoane, iar în aceste momente, sunt contractate și/sau în curs de contractare mai multe lucrări de punere în siguranță a Transfăgărășanului.

Astfel, pentru diminuarea riscului de blocare a căii de rulare, în urma căderilor de stânci de pe versanți, a fost întocmită și aprobată Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (D.A.L.I.) pentru sectoarele cuprinse între pozițiile km 57+460 – km 57+550, km 60+350 – km 60+700 și km 61+100 – km 61+170. Mai mult, pentru sectorul de drum cuprins între km 57+490 – km 57+610 a fost inițiată licitația pentru contractul de ”Proiectare și execuție lucrări”.

„Ținând cont de complexitatea unui astfel de proiect și având în vedere unicitatea lui în România dorim o abordare complexă, atât din punct de vedere tehnic cât și din punct de vedere practic, turistic”, au mai transmis oficialii din cadrul CNAIR.

Lucrările de modernizare a Transfăgărășanului vor include și realizarea de puncte belvedere. Acestea constau în realizarea mai multor spații pentru comercianți și vor fi amenajate parcări de scurtă durată.

Totodată, la intrările pe Transfăgărășan vor fi amplasate panouri digitale de informare care le vor oferi turiștilor informații despre starea carosabilului, starea vremii, condiții de trafic și numărul de locuri parcare disponibile.

„Din dorința de a avea o abordare modernă, eficientă și profesionistă în ceea ce privește modernizarea Transfăgărășanului (proiect unic în ultimii 30 de ani în România), subliniem că dorim să participe la toate etapele acestui proiect companii cu experiență și expertiză specifice domeniului. După ce vom avea Expertiza și Studiul de Fezabilitate și vom aproba indicatorii tehnico-economici, vom intra în faza elaborarii Proiectului Tehnic și în cea de execuție a lucrărilor. Până la momentul respectiv, nu pot fi avansate încă sumele și termenele pentru implementarea acestui proiect”, au mai spus oficialii CNAIR.

Citește și Mihai Morar dezvăluie care era atmosfera pe Transfăgărășan chiar înainte de avalanșă: „Atât de subțire e granița dintre „lumina perfectă” și întunericul vieții”