Transmiterea HIV de la mamă la făt a scăzut de la 40 la sută în 1998 la 2-3 la sută în prezent

Managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, susţine că transmiterea HIV de la mamă la făt a scăzut în România de la 40 la sută în 1998 la 2-3 la sută în prezent şi spune că obiectivul principal este ca transmiterea acestui virus să scadă până la zero.

RomaniaTV.net
04 dec. 2012, 18:52
Transmiterea HIV de la mamă la făt a scăzut de la 40 la sută în 1998 la 2-3 la sută în prezent

România a făcut un progres extraordinar faţă de anii 1997-1998, când rata de transmitere de la mamă la făt era de circa 40 la sută, în momentul de faţă este de 2-3 la sută. Ca să completăm acest progam şi să ducem rata de transmitere şi mai jos încă din 1998 a fost elaborat un ordin de ministru prin care se oferea testarea HIV a femeii gravide. Lucrurile nu s-au oprit la acest nivel şi s-au alocat fonduri pentru reactivi, iar maternităţile au beneficiat de teste rapide”, a afirmat Adrian Streinu-Cercel, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa.

El a precizat că obiectivul în următorii ani este reducerea transmiterii virusului HIV de la mamă la făt cu încă 1-2 procente.

Principalul obiectiv pentru următorii doi ani este să scădem transmiterea de la mamă la făt cu încă 1-2 procente, adică să ajungem sub 1 la sută ca orice ţară civilizată. Avem aceste resurse şi posibilităţi, motiv pentru care am relansat programul de informare a medicilor obstreticieni şi ginecologi pentru că în mâna lor stă această posibilitate de reducere cu încă 1-2 procente. Este un lucru fantastic că România a făcut această scădere şi ne propunem să o ducem cât mai aproape de zero. A fi capabili să avem un copil sănătos dintr-o mamă HIV pozitiv eu zic că este ceva cu totul şi cu totul fantastic”, a menţionat managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş.

El a mai precizat că principala cale de transmitere a virusului HIV rămâne cea pe cale sexuală şi că tratamentul pentru un caz nou depistat este de aproximativ 500 de euro pe lună, în timp ce pentru un bolnav care are acest virus de 10-15 ani, dar a fost depistat recent costul tratamentului este de 2.000-2.500 de euro pe lună.

Conform datelor prezentate de Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş, de la începutul anului şi până la 30 septembrie 2012 au fost depistate alte 543 de cazuri HIV/SIDA la nivel naţional, iar numărul total al pacienţilor HIV/SIDA în viaţă din România depăşeşte 11.000.