Transport GRATUIT pe RATB pentru copii când merg la teatru, circ, operă sau muzeu. În ce condiţii se acordă

Copiii din Bucureşti, atât preşcolarii şi şcolarii, cât şi elevii şi studenţii, ar putea să nu mai plătească pentru călătoria cu mijloacele de transport în comun ale RATB (Regia Autonomă de Transport Bucureşti) atunci când merg la teatru, circ, operă sau muzeu, împreună cu clasa. În aceste condiţii, biletele la toate aceste instituţii se vor ieftini deoarece nu vor mai include preţul biletului de transport. Proiectul urmează să fie supus votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în şedinţa de miercuri. 

20 sept. 2016, 07:00
Transport GRATUIT pe RATB pentru copii când merg la teatru, circ, operă sau muzeu. În ce condiţii se acordă

O astfel de facilitate a mai existat pentru elevii din Bucureşti înainte de anul 2014, însă ulterior gratuitatea a fost retrasă de RATB. În prezent, municipalitatea intenţionează să reintroducă transportul GRATUIT pentru copii atunci când merg la teatru, circ, operă sau muzeu, împreună cu clasa.

„În scopul reglementării acestui serviciu oferit instituţiilor publice de cultură de interes local pentru atragerea copiilor şi adolescenţilor către zona culturală şi cultivarea bunului gust prin promovarea valorilor artei muzicale şi teatrale în rândul acestora, se propune aprobarea unui proiect de hotărâre în vederea acordării gratuităţii pentru transportul acestor categorii de vârstă, în grupuri organizate, tur şi retur la instituţia de învăţământ, pentru participarea la manifestările mai sus arătate”, se menţionează în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul de hotărâre al CGMB.

Unde pot merge copiii cu RATB-ul, fără să plătească călătoria

Conform sursei citate, copiii vor avea asigurat transportul GRATUIT cu RATB atunci când merg cu clasa la 22 de instituţii publice de cultură din subordinea Primăriei Capitalei:

Teatrul Odeon

Teatrul Municipal Lucia Sturdza Balndra

Teatrul C.I. Nottara

Teatrul de Comedie

Teatrul Tineretului „Metropolis”

Teatrul de Revistă Constantin Tănase

Teatrul Mic

Teatrul Excelsior

Circ&Variete Globus Bucureşti

Opera Comică pentru Copii

Teatrul Stela Popescu

Muzeul Naţional al Literaturii Române

Muzeul Municipal Bucureşti

Centrul de Cultură Palatele Brâncoveneşti de la porţile Bucureştiului

Biblioteca Metropolitană Bucureşti

Casa de Cultură Freidrich Schiller

Universitatea Populară „Ioan. I. Dalles”

Şcoala de Artă Bucureşti

Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic

Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti (ARCUB)

Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti (CREART).

Biletele de teatru, circ şi muzeu ar trebui să se ieftinească

Conform documentelor municipalităţii, biletele de intrare la toate aceste instituţii de cultură ar trebui să se ieftinească proporţional cu valoarea biletelor RATB care nu vor mai fi plătite de elevi. 

„Până în anul 2013, instituţiile publice de cultură de interes local ale căror repertorii se adresează copiilor au obţinut sprijinul RATB pentru transportul copiilor de la unitatea de învăţământ la teatru, circ, muzeu şi retur, în baza unor Note fundamentate întocmite de Serviciul de Cultură şi aprobate de primarul general. Acete Note erau valabile pe durata unui an şcolar şi condiţionau acordarea facilităţii prin obligarea instituţiei de a nu cuprinde cheltuielile de transport în preţul biletului de acces la spectacol. Începând cu anul 2014, conducerea RATB a solicitat efectuarea acestor curse contracost, fiind sistată acordarea gratuităţii”, se specifică în raportul de specialitate al municipalităţii. 

Încă dinainte de a prelua mandatul de primar general, Gabriela Firea, a anunţat că intenţionează să introducă transport public GRATUIT pentru toţi bucureştenii, pentru a mai descongestiona astfel traficul în Capitală. Ulterior, edilul-şef şi-a nuanţat declaraţia şi a precizat că gratuitatea pentru transportul în comun va fi introdusă mai întâi în orele de dinainte şi de după vârfurile zilei, acesta urmând să fie un proiect-pilot pentru a vedea care este răspunsul bucureştenilor.

„Prima propunere a mea a fost de a introduce gratuitate, pentru început, în orele de dinainte şi de după vârfurile zilei. Spre exemplu, într-o capitală europeană s-a constatat că este cel mai aglomerat între 8.15 şi 9.15 şi atunci municipalitatea a oferit gratuitate cu o jumătate de oră înainte de a începe vârful de trafic şi o jumătate de oră după acest vârf. Din discuţia pe care am avut-o la sfârşitul săptămânii trecute cu managerul RATB şi cu reprezentanţii sindicatelor, mi-au spus că este 100 la sută fezabil ceea ce propun eu, mai ales având în vedere faptul că veniturile RATB sunt structurate cam aşa: 30 la sută venituri proprii, din vânzarea biletelor, şi 70 la sută este aportul Primăriei Municipiului Bucureşti. Aş vrea să folosiţi aceste cifre şi să vedeţi că ce am propus nu este un plan fantezist”, a declarat Firea. Detalii, aici. 

CITEŞTE ŞI Gabriela Firea, anunţ important pentru toţi călătorii RATB

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni, că RATB nu va mai achiziţiona autobuze second hand, cum anunţase iniţial, pentru că pe piaţa internaţională nu se găseşte o flotă de 200-250 de vechicule cu o vechime de 2-3 ani, astfel că va fi nevoie să cumpere aproximativ 500 de autobuze noi. Amănunte, aici. 


loading...
Partenerii noștri