Transportul elevilor nu va mai fi gratuit de luni, 8 ianuarie, în 19 județe. „Vor achita abonamentele din propriul buzunar”

Elevii din 19 judete raman fara transportul gratuit din 8 ianuarie si vor fi nevoiți sa achite contravaloarea abonamentelor din propriul buzunar, din cauza unei hotarari de Guvern, avertizează Federatia Operatorilor Romani de Transport. Conducerea FORT susține că HG-ul ”bulverseaza total situatia deja haotica referitoare la acordarea facilitatilor de calatorie, elevilor ce nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu".

06 ian. 2024, 17:40
Transportul elevilor nu va mai fi gratuit de luni, 8 ianuarie, în 19 județe. „Vor achita abonamentele din propriul buzunar”

Federatia Operatorilor Romani de Transport avertizează că normele de aplicare a Hotărârii de Guvern ce reglementează acordarea facilităţilor de transport pentru elevi sunt elaborate în aşa fel încât să fie interpretate, în încercarea de a evita, prin orice mijloace, efectuarea deconturilor şi acordarea gratuităţii la transport către beneficiari.

„Începând cu data de 08.01.2024, elevii din 19 judeţe rămân fără transport gratuit, ca urmare a emiterii unei noi Hotărâri de Guvern ce ar fi trebuit să rezolve lacunele legislative anterioare şi să clarifice o serie de aspecte legate de efectuarea plăţilor către operatorii de transport. Astfel, HG nr. 1337/2023 privind modificarea şi completarea HG nr. 810/2023, vine să bulverseze total situaţia deja haotică referitoare la acordarea facilităţilor de călătorie, elevilor ce nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Din cauza modului în care a fost elaborată prima Hotărâre de Guvern, respectiv HG 810/2023, ce a produs efecte încă din luna septembrie a anului trecut, în foarte multe judeţe (exemplu: Botoşani, Iaşi, Suceava, Prahova) transportatorii nu au primit bani pentru transportul oferit gratuit elevilor în lunile septembrie – decembrie a anului trecut. Este vorba de judeţele unde Consiliile Judeţene şi-au bătut joc de serviciul public de transport şi au refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile legale pentru organizarea licitaţiilor pentru atribuirea prin contracte a grupelor de trasee”, avertizează operatorii în transporturi, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Citește și: Tichete educaţionale 2024. Veste bună pentru elevi, ar putea primi 500 pe lei pe card în prima zi de şcoală din 2024

Potrivit sursei citate, noul act normativ nu a fost discutat cu operatorii de transport care, alături de asociaţiile elevilor, au sesizat Guvernul, încă de anul trecut, cu privire la problemele grave generate de proasta reglementare. „Este din ce în ce mai clar că aceste norme sunt elaborate intenţionat aşa, pentru a putea fi interpretate în încercarea de a evita, prin orice mijloace, efectuarea deconturilor şi acordarea gratuităţii la transport către elevi”, notează FORT.

Citește și: Încă o zi liberă. Elevii NU merg joi la cursuri. Structura anului şcolar rămâne cu cinci module şi vacanţa de schi din februarie

Noua hotărâre 1337/2023 specifică la art. II alin 2 că: „începând cu data de 1 februarie 2024, în judeţele în care nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean. inspectoratul şcolar judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti nu mai poate efectua plăţi către operatorii de transport rutier judeţean”. Pe cale de consecinţă, în ianuarie, în aceste judeţe, elevii trebuie să achite abonamentele din propriul buzunar. Menţionăm că deconturile pentru transportul gratuit aferent lunii ianuarie s-ar fi depus la inspectoratele şcolare după data de 1 februarie pentru eventuala achitare (…) Deoarece noul HG a apărut în decembrie, nu se înţelege sub nicio formă din textul articolului de mai sus, dacă transportatorii beneficiază de încasarea sumelor doar pentru decontul depus în luna ianuarie, aferent transportului asigurat în decembrie, sau şi retroactiv pentru perioada septembrie – decembrie”, se menţionează în comunicat.

În acest context, FORT, atrage atenţia factorilor de decizie cu privire la necesitatea consultării permanente, „ţinând cont de faptul că, atât Ministerul Educaţiei, Ministerul Dezvoltării, cât şi Primul Ministru, refuză constant orice formă de dialog cu reprezentaţii transportatorilor”.