Transportul public din Iaşi s-ar putea suspenda din cauza coronavirus. Mihai Chirica vrea să închidă şi parcurile

Primăria Iaşi vrea să ia măsuri dure pentru a limita răspândirea noului coronavirus, în condiţiile în care aproape 200.000 de locuitori dintre cei 900.000 din judeţ lucrează în străinătate, în Italia, Spania sau în ţările nordice. Primarul Mihai Chirica a anunţat că ia în calcul suspendarea transportului public din oraş.

RomaniaTV.net
19 mart. 2020, 17:09
Transportul public din Iaşi s-ar putea suspenda din cauza coronavirus. Mihai Chirica vrea să închidă şi parcurile

Transportul public din Iaşi a fost deja limitat, călătorii având voie în mijloacele de transport doar pe scaune. Vineri, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă va decide dacă va suspenda în totalitate transportul în comun din Iaşi, relatează Hotnews.ro.

”Măsurile au venit în cascadă, cum a evoluat și fenomenul. Primele măsuri au fost cele legate de dezinfectarea mijloacelor de transport în comun, a stațiilor, începând de acum două săptămâni, le dezinfectăm în fiecare zi, la fiecare capăt de linie, după fiecare cursă, cu substanțe biocide. Am mai făcut niște curse speciale, care ating spitalele ieșene, pentru personalul medical și nemedical care lucrează acolo, și pentru unele locații mai îndepărtate de oraș, pentru oamenii care folosesc transportul public pentru farmacii, farmaciști. Măsurile au culminat cu limitarea dramatică a transportului public de călători. La orele de vârf – 5.00- 8.00 și 15.00-18.30 – se circulă cu toate mijloacele de transport, în rest cu parc redus, iar între orele 21 și 22.45 se circulă cu doar 25% din parc. Asta în condițiile în care oamenii înțeleg să respecte regulile privind neaglomerarea transportului public în comun decât în limita locurilor de pe scaune. Călători în picioare nu au ce căuta în mijloacele publice de transport, dacă nu au loc așteaptă următorul autobuz”, a declarat Mihai Chirica, primarul Iaşiului, pentru sursa citată.

Edilul spune că suspendarea transportului public din Iaşi va fi decisă vineri.

”I-am spus personal directorului societății de transport, am și emis o dispoziție specială pentru el, care îl privește personal, dacă nu ia măsuri, sunt nevoit să suspend în totalitate transportul public. Dacă nu respectă acest lucru, mâine dimineață la ora 9.00 am convocat Grupul de lucru pentru situații de urgență și vom trece la eliminarea în totalitate a transportului public”, a mai spus primarul.

Pentru carantinarea persoanelor venite din zonele roșii, autorităţile locale spun că s-au pregătit containere și s-au închiriat 3 hoteluri.

Primarul Mihai Chirica a anunţat că vrea să scoată băncile de pe străzi şi să închidă parcurile. De asemenea, edilul a spus că, în contextul crizei mondiale de măşti, Primăria Iaşi a cumpărat o tonă de tifon şi a început să confecţioneze măşti de unică folosinţă, prin atelierele şcolare.

În Iași sunt confirmate 27 de cazuri de coronavirus, 350 de persoane sunt în autoizolare, 87 în carantină, niciun deces. Primul caz de coronavirus a fost confirmat pe 9 martie.

CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA. Autorităţile anunţă 277 de cazuri până acum. Şase pacienţi sunt la ATI, unul în stare gravă