Trei luni distanţă între prima şi a doua doză de vaccin. AstraZeneca susţine că un interval de 12 săptămâni creşte eficienţa împotriva Covid

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford are o eficacitate de 76% împotriva infecţiilor simptomatice timp de trei luni după prima doză, eficacitatea crescând dacă a doua doză este administrată mai târziu, potrivit unui studiu publicat marţi.

02 feb. 2021, 21:53
Trei luni distanţă între prima şi a doua doză de vaccin. AstraZeneca susţine că un interval de 12 săptămâni creşte eficienţa împotriva Covid

Universitatea Oxford notează că aceste concluzii preliminare, încă neevaluate de alte organisme competente, susţin decizia guvernului britanic de a extinde la 12 săptămâni intervalul dintre prima şi a doua doză pentru a creşte numărul persoanelor imunizate cu doza iniţială, tranmsmite Sky News.

Rezultatele studiului, obţinute în urma testelor clinice efectuate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, indică o anumită protecţie după prima doză şi sporirea răspunsului imun în cazul unui interval mai lung până la doza a doua, în cazul voluntarilor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani.

Citeşte şi AstraZeneca a ascuns adevărul despre dozajul vaccinului din testele clinice. Ce li s-a întâmplat voluntarilor

Eficacitatea vaccinului după o doză unică de vaccin din ziua 22 până în ziua 90 post-vaccinare a fost de 76%, iar analiza modelată nu indică o diminuare a protecţiei în timpul acestei perioade iniţiale de trei luni”, afirmă experţii Oxford.

Conform cercetării, eficacitatea vaccinului AstraZeneca/Oxford a fost de 82,4% atunci când al doilea vaccin a fost administrat la 12 săptămâni sau după acest termen, faţă de 54,9% în cazul injectării celei de-a doua doze într-un interval mai mic de şase săptămâni după prima doză.

Citeşte şi UE ţine bătrânii departe de AstraZeneca. Austria şi Polonia se alătură Germaniei şi Italiei şi anunţă că nu administrează vaccinul persoanelor de peste 65 de ani

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat vinerea trecută folosirea în Uniunea Europeană pentru persoane în vârstă de peste 18 ani, precizând că vaccinul este adaptat, de asemenea, persoanelor în vârstă.