Trei persoane care au călăuzit 154 de migranţi pe Marea Neagră au fost arestate preventiv

Trei persoane care au călăuzit 154 de migranţi din Iran şi Irak pe Marea Neagră au fost arestate preventiv pentru 30 de zile de Tribunalul Constanţa, pentru comiterea mai multor infracţiuni, printre care trafic de migranţi şi trecerea ilegală a frontierei de stat, potrivit news.ro. Nava pe care se aflau persoanele respective a avut nevoie de intervenţia autorităţilor pentru a ajunge în siguranţă la ţărm, după ce ambarcaţiunea începuse să plutească în derivă.

RomaniaTV.net
18 sept. 2017, 10:07
Trei persoane care au călăuzit 154 de migranţi pe Marea Neagră au fost arestate preventiv

După declanşarea procedurilor specifice de escortare a ambarcaţiunii în Portul Midia, unde au fost desfăşurate activităţi de debarcare, triere şi evaluare medicală a celor 157 de persoane, alături de celelalte instituţii implicate, au fost demarate cercetările la sediul Gărzii de Coastă.

În urma cercetărilor efectuate, anchetatorii au stabilit că ambarcaţiunea „Ruya 1″ era condusă de un cetăţean iranian în vârstă de 32 ani, împreună cu un cetăţean turc de 27 de ani şi un cetăţean irakian de 20 de ani, ei plecând împreună cu grupul de migranţi, în data de 12 septembrie 2017, dintr-un port situat pe coastele Turciei.

„În cadrul audierilor, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau 154 de cetăţeni irakieni şi iranieni (56 de copii şi 98 adulţi) care intenţionau să ajungă în mod ilegal în ţara noastră. Ca urmare a celor constatate, cele trei călăuze sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător şi punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă”, se arată în comunicatul Gărzii de Coastă.

Cercetările s-au derulat sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, iar în cursul zilei de duminică, cele trei persoane au fost prezentate Tribunalului Constanţa, care a dispus arestarea preventivă a acestora pentru 30 de zile.

Totodată, întregul grup de migranţi a intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.