Trei românce mor de cancer ovarian în fiecare zi. Depistată în stadii incipiente, boala poate fi vindecată în 90% din cazuri

Controlul anual de rutină la medicul ginecolog vă poate salva viața. În fiecare zi, trei românce mor din cauza cancerului ovarian. Aproape 53% dintre femeile care primesc acest diagnostic pierd lupta.

09 mai 2023, 15:04
Trei românce mor de cancer ovarian în fiecare zi. Depistată în stadii incipiente, boala poate fi vindecată în 90% din cazuri

Cancerul ovarian este o boală tăcută. Poate fi confundată cu o afecțiune din sfera digestivă sau abdominală. Cele mai frecvente simptome pentru cancer ovarian sunt durere la nivelul abdomenului și zonei pelviene, tulburări digestive, creștere în volum a abdomenului, nevoie frecventă de a urina, edeme la nivelul picioarelor, senzație de sațietate instalată rapid și oboseală extremă.

”Te poate duce cu gândul mai degrabă spre probleme digestive sau probleme urinare, mai degrabă decât spre probleme ginecologice. Și asta o face în general, să fie diagnosticată în stadii avansate. Nu există o variantă de prevenție. Într-adevăr, există posibilitatea de a face consulturi ginecologice o dată pe an sau o dată la șase luni.”, a explicat Dr. Dragoș Median, medic primar oncologie, la Euronews România.

Citește și: Ecaterina s-a dus la dentist pentru o durere de măsea, dar a aflat că are cancer. Mama ei e dărâmată: „Găseşte puterea să zâmbească doar când i se dau calmante. Atunci îi fac poze, mă tem să nu fie ultimul zâmbet”

”Am simțit acele simptome nespecifice despre care se vorbește. Disconfort abdominal, oboseală, dar aveam foarte multă treaba la serviciu și proiecte la care nu puteam renunța. Momentul diagnosticului cred că este un moment foarte greu pentru toată lumea. Este un moment critic în care nu știi ce se întâmplă cu tine, pur și simplu ai un diagnostic și nu știi ce trebuie să faci mai departe, dar mi se pare extraordinar de important ca în momentul acela să discuți cu medicul și să urmezi tratamentul  strict”, a povestit Antoanela, o femeie de 57 de ani care în 2014 a fost diagnosticată cu cancer ovarian.

Citește și: A fost diagnosticată cu cancer de la ceea ce credea că e un simplu coș. A sângerat o săptămână: „Am fost în stare de șoc”

Depistat în stadii incipiente, cancerul ovarian poate fi vindecat în peste 90% dintre cazuri.