Trei schimbări pe care le poţi face în locuinţa ta dacă vrei să economiseşti bani. Poţi să începi din acest weekend

Prognoza financiară de anul ăsta nu este una tocmai pozitivă și tendința este să ne gândim că va trebui să luăm măsuri drastice și să ne calculăm bugetul la sânge. Nu trebuie să fie neapărat așa. Cheia este să investești deștept. Caută lucruri care au o durată lungă de viață, profită de ofertele din comerț și transformă-ți locuința astfel încât facturile să nu mai fie o bătaie de cap.

31 mart. 2018, 07:00
Trei schimbări pe care le poţi face în locuinţa ta dacă vrei să economiseşti bani. Poţi să începi din acest weekend

1. Scade factura la curent fără să renunți la lumină

Nu trebuie să stai pe întuneric pentru a economisi curent, ci doar să faci câteva schimbări care nu îți vor afecta confortul. Spre exemplu, alege un bec cu tehnologie LED, care folosește cu aproximativ 80% mai puțină energie decât becurile tradiționale și are o durată de viață de zece ori mai mare. Becurile cu LED sunt la fel de luminoase ca cele cu halogen iar datorită tehnologiei lor, acestea sunt mult mai prietenoase cu buzunarul tău. Vei economisi deci bani fără să renunți la calitate.

De asemenea, poți monta senzori de lumină pe hol sau în baie, care se aprind doar când te afli în zona respectivă. Așa, nu vei mai uita lumina aprinsă peste noapte.

2. Reduce consumul de apă prin duș

Da, un duș consumă mult mai puțină apă decât o baie. Mai exact, dacă faci un duș economisești cu 50% mai mult decât dacă te întinzi la o baie fierbinte. În plus, îți poți monta un cap de duș economic, care pulverizează apa dar păstrează un jet puternic, astfel că nu vei simți diferența decât pe hârtie.

Aici ar fi bine să înlocuiești instalațiile vechi sau să repari imediat obiectele sanitare care curg. Astfel vei putea să economisești aproape 500 de litri pe lună.

3. Monitorizează consumul de căldură

Repartitoarele de căldură sunt un obiect care te va ajuta să distribui căldura în locuința ta după bunul plac. Poți regla căldura la intensitatea pe care o dorești cât timp ești acasă și o poți închide complet înainte să pleci la serviciu.  Nu uita însă să nu acoperi caloriferul cu o draperie groasă sau să îl blochezi cu mobila, altfel căldura nu se va distribui corect și vei fi nevoit de fiecare dată să dai căldura mai tare.

Ține minte, atunci când aerisești camera, 10 -15 minute sunt suficiente ca să nu se risipească aerul cald.

Trucuri mărunte cu efect maxim

  • Scapă de frigiderul vechi, care este un mare consumator de curent, și investește într-un aparat de clasa A sau A+. Acestea te vor ajuta să economisești până la 400 kWh pe an
  • Este util să dezgheți congelatorul cel puțin o dată la jumătate de an, deoarece un strat prea gros de gheață îți va suprasolicita răcitorul, ceea ce duce la un consum mai mare de energie
  • Încearcă să scoți din priză aparatura pe care nu o folosești. Aparatele, chiar dacă sunt în stand-by, continuă să consume energie

Este foarte important să ai toate facturile plătite înainte de a te decide să cheltuiești banii pe altceva. Fă o prioritate din tot ceea ce îți este necesar și apoi gândește-te la ce poți să îți iei pentru tine.