Trei ţări vor să îi vândă Bulgariei avioane de luptă

Italia, Suedia şi Statele Unite scot la licitaţie avioane de luptă pentru a echipa forţele armate aeriene ale  Bulgariei, a informat Ministerul Apărării. 

02 oct. 2018, 06:51
Trei ţări vor să îi vândă Bulgariei avioane de luptă

Bulgaria, ţară membră a NATO din 2004, este obligată să păstreze cel puţin un escadron de avioane de luptă pregătite pentru eventuale intervenţii militare.

Aparatele învechite construite în perioada sovietică, între care modelul MiG-29 – s-au împuţinat din cauza uzurii şi au rămas, în prezent, doar şapte.

Ministerul Apărării bulgar a încercat să achiziţioneze avioane de luptă noi sau uzate în 2016, preferate fiind aparatele Gripen, informează AFP. 

Citeşte şi Fifor: După ani de subfinanţare cronică, MApN are susţinerea politică pentru a i se aloca două procente din PIB, până în 2026

Dar aceste eforturi s-au blocat temporar din cauza refuzului noului cabinet conservator, la începutul anului. Acesta a reînnoit cererea de oferte de avioane de luptă, dar cu alţi ofertanţi.

Până acum, SUA au făcut două licitaţii, pentru noi aparate Boeing F-18 şi F-16 din partea Lokheed Martin, iar Suedia a oferit spre licitaţie noile aparate de luptă Gripen. Italia la rândul ei a propus avioane Eurofighter la mâna a doua.

Marţi, Bulgaria şi-a reiterat intenţia de a relua cât mai curând planurile de achiziţii de avioane de luptă. Deşi nu există, practic, niciun termen, Bulgaria a afirmat că „dorinţa noastră este să facem asta (licitaţia de achiziţionare de avioane) cât mai repede. Avem un buget pe care vrem să îl cheltuim”.