Trei zile libere de la serviciu pentru cei care suferă din dragoste după o despărţire. Proiectul de lege este dur criticat

Propunerea a atras, de asemenea, şi multe critici. Mulţi consideră că sentimentele, pentru majoritatea dintre ei, nu sunt "chestiuni de serviciu.
Alina Costache
22 oct. 2024, 09:12
Trei zile libere de la serviciu pentru cei care suferă din dragoste după o despărţire. Proiectul de lege este dur criticat

Zile libere pentru a trece peste suferinţa în amor. Inițiativa a luat naștere în Filipine, de la Ricardo Dublado, CEO al Hotelului Cebu Century Plaza, care a decis să dea o mână de ajutor angajaților săi aflați în dificultate emoțională, introducând un concediu inovator de cinci zile pe an pentru cei care suferă din dragoste după o despărțire.

Ideea vine după ce Dublado însuși a experimentat personal o despărțire care îi subminase productivitatea. Potrivit lui, cinci zile este doza potrivită pentru a pune la loc bucățile unei inimi frânte.

Un deputat filipinez, Lordan Suan, a prezentat și un proiect de lege pentru extinderea acestui gen de concediu pentru toţi lucrătorii, chiar dacă neplătit și limitat la trei zile.

Pentru această iniţiativă există şi explicaţii ştiinţifice. Studiul care a analizat conceptul a fost realizat de Universitatea din Minnesota care a constatat că 44% dintre persoanele intervievate au recunoscut că au suferit un impact negativ asupra vieții lor profesionale din cauza unei separări. Crizele de plâns, depresia și dificultățile de relaționare cu colegii sunt doar câteva dintre consecințe.

Propunerea a atras, de asemenea, şi multe critici. Mulţi consideră că sentimentele, pentru majoritatea dintre ei, nu sunt „chestiuni de serviciu.

Problemele trebuie să rămână acasă”, scrie un utilizator pe rețelele de socializare. De cealaltă parte sunt cei care susţin această măsură pentru că ei cred că ar trebui să „învățăm să luăm în serios sentimentele” pentru că, până la urmă, „o inimă care se vindecă este o inimă care funcționează mai bine”, declară susţinătorii proiectului.

Sărbatori naţionale şi locale ciudate respectate în toată lumea. Nu toate au asociate zile libere

De fiecare data cand te uiti in calendar vei vedea multe sarbatori in fiecare zi. Unele sunt cele obisnuite, la care te astepti si pe care le stii deja. Dar mai sunt si unele nationale si internationale care te vor face de fiecare data sa zambesti si sa ridici o spranceana cand afli despre ce e vorba.

Cand a fost ultima data cand ai sarbatorit ceva? Ieri? Acum o saptamana, acum trei saptamani, anul trecut? In fiecare zi ai motive de sarbatoare daca te uiti in calendar si vrei sa bifezi chiar toate sarbatorile nationale si internationale aliniate frumos in chenarul calendarelor. Dintre acestea iti prezentam in continuare cele mai ciudate si mai funny sarbatori pe care le poti “tine” si tu daca vrei sa fii in rand cu “lumea buna”.

Cele mai importante 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre concediul de odihnă. Care sunt drepturile și obligațiile unui angajat când vine vorba de zilele libere

Ziua nationala a spaghetelor. Stiai ca in fiecare an, chiar la inceput de an mai exact, pe 4 ianuarie, se sarbatoreste ziua nationala a spaghetelor? Pastele si spaghetele mai ales sunt la mare cautare in toata lumea, sunt delicioase si iti tine de foame, poti sa le faci rapid si sunt foarte usor de asezonat cu de toate. Prima data cand s-a sarbatorit ziua nationala a spaghetelor a fost in 1953, cand in Washington, intr-o incercare de a aduce cat mai multa lume in restaurante, o anumita locatie a declarat joia ziua nationala a spaghetelor.

Ziua nationala a imbratisarii. Prima data s-a sarbatorit ziua imbratisarii pe 21 ianuarie 1986, in Clio, Michigan, SUA. Ideea din spatele acestei zile nationale era simpla: e nevoie de mai multe imbratisari si de dovedirea afectiunii fata de familie si de prieteni. Atunci toti din familie si prietenii se imbratisau. Asa ca in fiecare an, pe 21 ianuarie, avem ziua nationala a imbratisarii. Desigur, in pandemie, ziua aceasta trebuie sa fie tratata cu mare atentie mai ales daca nu vrei sa te imbolnavesti de COVID-19…

Ziua internationala a Nutellei. Nu ai cum sa nu stii de Nutella si sa nu ii recunosti gustul original. Pe 5 februarie in fiecare an avem o zi dedicata acestei delicioase creme tartinabile cu ciocolata. Si in fiecare an se fac si se distribuie fotografii cu Nutella, se aduc in discutie retete noi si se transmit mesaje in social media, evident, toate legate de Nutella. Si se si mananca borcane intregi de Nutella, ca doar e ziua internationala a produsului, nu?

Ziua internationala a complimentelor. Pe 1 martie in fiecare an avem ziua internationala a complimentelor, asa ca trebuie sa facem cat mai multe in ziua respectiva. Cateva cuvinte bine ticluite vor fi suficiente ca sa faca ziua unui prieten sau unui membru al familiei mai frumoasa si sa readuca zambetul pe buze si increderea. Asa ca nu uita, pe 1 martie, in afara de Martisor, ai de facut si complimente ca sa respecti ziua internationala a complimentelor.

Ziua Super Mario. Inainte de jocurile pe calculator moderne, pe console, in VR a fost jocul pe televizor sau chiar pe dispozitive portabile. „Regele” jocurilor din copilaria celor nascuti in anii 1980-1990 a fost cu siguranta Super Mario, de la Nintendo. Mario si Luigi, fratii care tot incercau sa scape prin tuneluri si sa distruga tot ce era de distrus in materie de personaje rele din joc au intrat in sufletul celor care traiau zi de zi cu jocurile pe televizor. Pe 10 martie e ziua Super Mario si asta pentru ca daca ne uitam cu atentie luna, prescurtata in engleza si cifra 10 formeaza cuvantul Mario. De ziua Super Mario nu ai cum sa celebrezi jocul decat jucandu-l pe telefon, calculator sau poate de pe o caseta care se potriveste perfect in vechiul tau joc video pe televizor.

ZILE LIBERE în plus de care nu ştiu bugetarii. Avem CONTRACTUL COLECTIV de muncă

Ziua nationala a fermoarului. E o zi nationala destul de ciudata. In 1913, cand inginerul Gideo Sunback a primit patentul pentru fermoarul modern ziua de 29 aprilie a devenit Ziua Fermoarului. Fermoarul e un lucru banal, dar ne-a simplificat viata in foarte multe moduri. In aceasta zi e bine sa ne gandim mai mult la el si la tot ce n-am fi putut face daca nu aveam fermoare peste tot, la haine, la saci de dormit, la incaltaminte, la diverse lucruri de prin casa.

Ziua fara vase murdare. Pe 18 martie, daca nu ai spalat deja vasele din chiuveta de la bucatarie, e cazul sa o faci repejor. E ziua fara vase murdare si se sarbatoreste… fara vase murdare in casa. Daca nu prea obisnuiesti sa speli vasele dupa ce mananci ziua aceasta iti va reaminti ca spalatul vaselor e ceva normal si ca te feresti asa si de probleme digestive mai tarziu.

Ziua nationala a imbratisarii pisicii. Pe 4 iunie an de an sarbatorim ziua nationala a imbratisarii pisicii. Pisicile au nevoie de toata afectiunea stapanilor si nu strica sa ai si cateva momente de tandrete cu ele. Daca ai o pisica ce nu prea gusta astfel de momente intre tine si ea poti sa alegi sa imbratisezi o alta pisica, pe cea de la job, daca ai. Important este sa iti arati afectiunea fata de o felina draguta si sa auzi torsul specific, sa stii ca si ea rezoneaza cu tine.

Ziua panicii. Pe 18 iunie se sarbatoreste ziua internationala a panicii. Ideea din spatele acestei zile e urmatoarea: haideti sa reducem si sa avem un manangement mai bun al stresului din vietile noastre. Relaxeaza-te, uita de griji in aceasta zi, mergi la un picnic, pentru ca in aceeasi zi e si ziua picnicului si incearca sa gasesti modalitati de a trece mai usor peste perioadele stresante din viata ta.

Ziua internationala a spalatului pe maini si Ziua Afabetului sau ziua fara L. Prima se sarbatoreste anual pe 15 octombrie, inca din 2008. Pandemia de COVID-19 ne-a reamintit cat de important este sa ne spalam pe maini cu apa calduta si sapun si sa ne dezinfectam cat mai bine, asa ca de 15 octombrie trebuie sa ne spalam si mai bine, si mai des, si nu doar atunci, ci in fiecare zi ca sa nu ne imbolnavim prea curand si sa ajungem in spital.

Ziua fara litera L se sarbatoreste pe 25 decembrie, chiar de Craciun. In aceasta zi nu folosesti litera L in scris, cand vorbesti, nu folosesti niciun obiect care incepe cu L la birou, acasa. E poate cea mai ciudata sarbatoare din decembrie.

Cele mai ciudate legi din lume: Reglementări bizare valabile și astăzi

Iată cele mai ciudate reglementări legale de pe glob:
1. Nu este permis să mori în Parlament (Regatul Unit)
Una dintre cele mai cunoscute legi ciudate din lume provine din Regatul Unit. Aici, este interzis să mori în clădirea Parlamentului. Această lege aparent bizară se bazează pe faptul că Parlamentul este considerat un loc sacru, iar cei care mor acolo ar trebui să aibă parte de o înmormântare de stat. Deși pare imposibil de aplicat, legea continuă să existe.

2. Este Interzis să porți papuci de casă după ora 22:00 în New York (SUA)
În statul New York, există o lege care interzice purtarea papucilor de casă după ora 22:00. Motivul din spatele acestei reglementări este de a preveni tulburarea liniștii publice. Deși pare o măsură ciudată, este doar un exemplu al modului în care autoritățile încearcă să controleze comportamentele în spațiul public.

ZILE LIBERE în plus pentru români. Două zile fără job pentru angajaţi, stat şi privat, pentru depistarea precoce a bolilor grave

3. Este interzis să îți plimbi oaia pe strada principală după ora 10:00 (Regatul Unit)
În Anglia, o altă lege ciudată interzice plimbarea oilor pe strada principală după ora 10:00. Această lege a fost introdusă inițial pentru a preveni blocarea drumurilor în perioadele aglomerate, însă astăzi pare mai degrabă o relicvă din vremurile trecute.

4. Nu aveți voie să mâncați înghețată pe trotuar (Filipine)
În Filipine, există o lege care interzice consumul de înghețată pe trotuar. Această reglementare a fost introdusă pentru a preveni murdărirea străzilor, însă astăzi pare o măsură exagerată, având în vedere popularitatea desertului în zilele toride.

5. Este ilegal să îți schimbi becul fără licență (Australia)
În Victoria, Australia, există o lege care stipulează că schimbarea unui bec trebuie realizată doar de o persoană autorizată. Această reglementare este menită să protejeze oamenii de eventualele pericole electrice, dar poate părea excesivă pentru o sarcină atât de simplă.

6. Este interzis să murmuri sau să fredonezi melodii obscene (Italia)
În Italia, există o lege care interzice murmurarea sau fredonarea melodiilor obscene în spațiile publice. Aceasta este o măsură pentru a proteja sensibilitatea publicului și pentru a menține un mediu decent.

7. Nu aveți voie să vă sărutați în gară (Franța)
În Franța, este ilegal să săruți pe cineva în gară. Această lege a fost introdusă în 1910 pentru a preveni întârzierile trenurilor, însă este rar aplicată astăzi.

8. Este interzis să hrănești porumbeii (Italia)
În Veneția, este ilegal să hrănești porumbeii. Această măsură a fost luată pentru a preveni deteriorarea clădirilor istorice și pentru a controla populația de porumbei. Deși este o lege practică, ea poate părea ciudată pentru turiștii care doresc să interacționeze cu păsările.

9. Este interzis să faci baie în duminica de Paște (Statele Unite)
În statul Maine din Statele Unite, este ilegal să faci baie duminica de Paște. Această lege veche pare a fi o măsură de a păstra sfințenia zilei, dar astăzi este considerată anacronică și rar respectată.

DailyBusiness
Calcul: Ce pensie primește un pensionar român, dacă a lucrat doar 27 de ani cu carte de muncă
Spynews
Declarații șoc! Cum răspund Oana Zăvoranu și Alex Ashraf acuzațiilor lui Horia Vlădescu
Bzi.ro
Aroganță maximă a vedetei! Delia a decojit un ou fiert în geanta Balenciaga!
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care renasc din propria cenușă în 2025. Roata norocului se învârte numai pentru ele, apar bani mulți, relocări în străinătate și câștiguri financiare
Capital.ro
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și o tranșează
Playtech.ro
O femeie a fost blocată 3 zile în mașină lângă cadavrul cumnatei sale, în timp ce...
DailyBusiness
Subiectul care alertează milioane de persoane ce plătesc facturi. Ce prețuri vor fi iarna aceasta
Adevarul
Semnele prin care un polițist își dă seama că te-ai urcat beat la volan, înainte de a te opri in trafic
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Horia Vlădescu, bărbatul acuzat de Oana Zăvoranu că i-ar fi adus clinica în faliment, dezvăluiri neașteptate: „Încă se duce la vrăjitoare”
Spynews
Ce afaceri are Sorin Brotnei de la Asia Express. Cu ce se ocupă concurentul, după ce a renunțat la muzică
Evz.ro
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
kanald.ro
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor
Cancan.ro
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de alt autoturism
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe Cioacă
StirileBZI
Ciocolata Dubai se găsește și în hipermarketurile din România! Este mult mai ieftină decât în cofetării
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
stirilekanald.ro
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și a început scandalul. "Ce femeie sănătoasă la cap ar face așa ceva?"
substantial.ro
Kamala Harris avansează în sondajele din Iowa și votează prin corespondență pentru alegerile prezidențiale
MediaFlux
SIMONA BUCURA OPRESCU a dat VESTEA CEA MARE. PENSIILE se MAJOREAZĂ din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Prima mașină elicopter din România. Ce funcții are vehiculul pe care un influencer a vrut să-l cumpere