Treisprezece refugiaţi nord-coreeni au fost arestaţi în China. Fugarii se pregăteau să plece în altă ţară

Cel puţin 13 nord-coreeni au fost arestaţi la Kunming, un oraş în sudul Chinei, în timp ce încercau să ajungă la o destinaţie aflată la sud de această ţară, a anunţat luni presa sud-coreeană.

RomaniaTV.net
18 nov. 2013, 12:09
Treisprezece refugiaţi nord-coreeni au fost arestaţi în China. Fugarii se pregăteau să plece în altă ţară

Poliţia chineză a arestat 13 cetăţeni din Coreea de Nord care se pregăteau să urce la bordul unui autobuz care se îndrepta spre o ţară neidentificată, situată la sud de China, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, care citează ca surse simpatizanţi sud-coreeni ai cauzei refugiaţilor din nordul peninsulei coreene.

Dong-A Ilbo, un cotidian de la Seul, a anunţat şi el aceste arestări, dat a evocat 15 persoane arestate.

„Transfugii nord-coreeni călătoresc în grupuri de maximum cinci persoane atunci când vor să treacă frontiera dintre China şi o ţară din sudul Asiei”, subliniază un activist. „Se pare că voiau să economisească din sumele plătite călăuzelor”, a adăugat această sursă, potrivit Mediafax.

Ministerul sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relaţiile cu vecinul de la nord, a anunţat că Seulul încearcă să verifice aceste informaţii.

Citeşte şi Se poate şi INVERS: Phenianul a repatriat SUD-COREENI care EMIGRASERĂ ILEGAL în NORD

Aproximativ 25.000 de nord-coreeni au fugit din ţară pentru a se refugia în Coreea de Sud de la începutul Războiului Coreei (1950-1953), un vârf al plecărilor înregistrându-se în perioada foametei de la mijlocul anilor ’90.

Majoritatea pleacă în China şi încearcă să treacă într-o altă ţară, în general Thailanda, via Laos, pentru a ajunge în final în Coreea de Sud. Dacă sunt arestaţi şi trimişi acasă, ei riscă ostracizarea socială, închisoarea şi chiar moartea, potrivit unor asociaţii ale refugiaţilor, unor deputaţi sud-coreeni şi mărturiilor unor nord-coreeni care au reuşit să fugă. Potrivit Amnesty International (AI), unii sunt trimişi în lagăre de muncă.

Beijingul, vecinul şi singurul aliat al Phenianului, îi consideră pe fugarii nord-coreeni imigranţi economici şi le aplică politica arestării şi expulzării, în pofida numeroaselor apeluri lansate de către organizaţii internaţionale, inclusiv ONU.