Se poate şi INVERS: Phenianul a repatriat SUD-COREENI care EMIGRASERĂ ILEGAL în NORD

Cel puţin şapte sud-coreeni au fugit în Coreea de Nord în ultimii ani, imigranţii fiind repatriaţi zilele trecute de regimul stalinist de la Phenian, o situaţie care uimeşte opinia publică din Coreea de Sud, obişnuită cu venirea refugiaţilor nord-coreeni.

RomaniaTV.net
28 oct. 2013, 21:16
Se poate şi INVERS: Phenianul a repatriat SUD-COREENI care EMIGRASERĂ ILEGAL în NORD

Coreea de Nord a repatriat zilele trecute şase bărbaţi cu vârste cuprinse între 27 şi 67 de ani, precum şi   corpul neînsufleţit al soţiei unuia dintre sud-coreeni. A fost un gest neobişnuit din partea Coreii de Nord, notează New York Times, în condiţiile în care, în trecut, Phenianul primea cu braţele deschise dezertorii din Sud pentru a-i folosi la propagandă. Unii analişti consideră că repatrierea celor şase bărbaţi reprezintă un act de deschidere din partea Nordului pentru a diminua tensiunile cu Coreea de Sud.

La sosirea în Coreea de Sud, cei şase au fost arestaţi pentru încălcarea legilor privind siguranţa naţională şi au fost iniţiate anchete în legătură cu circumstanţele în care aceştia au ajuns în Coreea de Nord.

Regimul stalinist de la Phenian a anunţat că i-a graţiat pe cei şase din „raţiuni umanitare„. Şase sud-coreeni repatriaţi din Coreea de Nord la sfârşitul săptămânii trecute au declarat că au fugit în Nord, prin China, pentru a scăpa de faliment şi de problemele de familie din Sud, în căutarea unei vieţi mai bune în Nord, au relatat luni oficiali din Coreea de Sud, preluaţi de New York Times. Ei au declarat anchetatorilor că au intrat în Coreea de Nord, pe la frontiera acesteia cu China, în perioada 2009-2012.

Citeşte şi Mărturii cutremurătoare din lagărele nord-coreene. Foştii deţinuţi rup tăcerea

Potrivit mass-mediei din Coreea de Sud, care citează surse guvernamentale anonime, unul dintre cei şase bărbaţi a postat pe internet mesaje pro-Coreea de Nord în timp ce se afla în Sud. Potrivit relatărilor, atunci când principalul ziar al Partidului Comunist Nord-Coreean, Rodong Sinmun, a citat una dintre postările sale on-line, bărbatul a decis să fugă în Nord, în speranţa că va fi tratat mai bine acolo.

Un alt bărbat a sperat că se va putea trata pentru pietre la rinichi în Nord, au relatat agenţia de ştiri Yonhap şi alte surse media din Coreea de Sud. Cu toate acestea, toţi cei şase bărbaţi au ajuns să fie supuşi la 14-45 de luni de interogatorii din partea autorităţilor nord-coreene şi să trăiască în arest la domiciliu în case pentru oaspeţi, au indicat relatările.

Citeşte şi Mărturii cutremurătoare ale nord-coreenilor care au reuşit să fugă de regim

Soţul femeii decedate a declarat anchetatorilor că şi-a strangulat soţia şi că a încercat, dar nu a reuşit, să se sinucidă, în cadrul unui pact sinucigaş eşuat.

Ofiţerii de presă de la Ministerul Unificării din Coreea de Sud şi de la serviciul de informaţii al guvernului sud-coreean au declarat că nu pot confirma aceste detalii.

Citeşte şi Un sud-coreean răpit de Coreea de Nord  reuşit să scape după 41 de ani

Anterior, oficialii sud-coreeni precizaseră că bărbaţii se vor confrunta, probabil, cu urmărirea penală pentru încălcarea Legii Securităţii Naţionale, care interzice sud-coreenilor să viziteze Nordul fără aprobarea guvernului.

Potrivit relatărilor din mass-media coreene, cei şase bărbaţi au intrat în Coreea de Nord, din China, înotând în râurile de la frontieră sau mergând pe jos atunci când acestea îngheţau în timpul iernii. Potrivit lui Kim Eui-do, purtătorul de cuvânt al Ministerului Unificării, deşi este imposibil de ştiut câţi sud-coreeni au intrat în Coreea de Nord prin China, se crede că astfel de cazuri sunt rare.