Trenul ucigaş: 80 de dispăruţi în explozia ce a distrus centrul unui oraş din Canada VIDEO

Cel puţin 80 de persoane au fost date dispărute într-un orăşel din provincia Quebec după deraierea şi explozia unui tren de marfă cu vagoane cisternă care transporta o mare cantitate de ţiţei şi care a distrus o parte din centrul localităţii Lac-Megantic.

RomaniaTV.net
07 iul. 2013, 11:25

„Erau cel puţi 50 de persoane la barul” din Lac-Mégantic, oraş cu 6.000 de locuitori, situat la 250 de kilometri est de Montreal. „Nu a mai rămas nimic”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un pompier care s-a aflat în echipele de salvare şi stingere a incendiului provocat de aprinderea combustibilului transportat de trenul cu vagoane-cisternă. Un val de petrol în flăcări a distrus clădirea, a adăugat el.

Căutările supravieţuitorilor au început duminică, în zori. Postul public Radio-Canada anunţase anterior 60 de dispăruţi în Lac-Mégantic. Ulterior, s-a anunţat că sunt 80 de persoane dispărute.

Cel puţin patru vagoane-cisternă încărcate cu ţiţei au explodat, provocând moartea unei persoane şi rănirea alteia, potrivit primului bilanţ provizoriu, şi determinând evacuarea a cel puţin 2.000 de persoane şi distrugerea totală sau parţială a circa 40 de clădiri. Se vorbeşte în continuare de un deces”, a declarat, la scurt timp după ora 21.30 (04.30 ora României), un purtător de cuvânt al Sûreté du Québec (SQ, poliţia provincială), Michel Brunet. „Ne aşteptăm să fie şi altele”, a declarat el, informează Mediafax.

Premierul Quebecului, Pauline Marois, şi-a exprimat, la rândul său, „regretul profund” după ce a survolat oraşul şi a văzut „toate acele clădiri arse”. „Am resimţit tristeţe în special pentru oamenii afectaţi de această catastrofă, centrul oraşului este distrus”, a subliniat ea.

Incendiile provocate de seria de şase explozii care a urmat nu erau controlate încă sâmbătă seara, la aproape 20 de ore de la catastrofă, iar autorităţile aşteptau sosirea spumei ignifuge din Statele Unite, la 25 de kilometri sud de Lac-Mégantic.