„Triunghiul supraviețuirii”, metoda care îți poate salva viața în cazul unui cutremur pe timp de noapte. De ce trebuie să ai pregătit un rucsac de urgență

Experții prezintă metoda „triunghiul supraviețuirii” care poate salva vieți în cazul unui cutremur, mai ales pe timp de noapte.

06 feb. 2023, 21:34
„Triunghiul supraviețuirii”, metoda care îți poate salva viața în cazul unui cutremur pe timp de noapte. De ce trebuie să ai pregătit un rucsac de urgență
Ce trebuie să conțină rucsacul pentru cutremur

Cutremurele din Turcia de 7,8, respectiv 7,5 grade pe scara Richter, și numeroasele replici ale acestora, soldate cu mii de morți și răniți, dar și cele de 4.5 grade din România, cu patru replici de peste două grade, au readus în discuție comportamentul preventiv în caz de cutremur.

„Este foarte importantă pregătirea în prealabil, adică să avem acasă un mic strict necesar, un rucsac pentru situații de urgență, în care să fie alimente, să fie medicamente, plus un plan, în cazul în care va fi un cutremur și se rămâne fără energie electrică sau fără semnal la telefonia mobilă.

Citește și: Cutremur de 7,8 grade în Turcia și Siria, şapte zile de doliu naţional. Bilanțul a ajuns la 2.600 de morţi și alte câteva mii de răniți – FOTO

Se face un plan împreună cu familia, unde ne întâlnim dacă se întâmplă ceva. Sunt și recomandările imediate, ca în cazul unui cutremur să nu ne panicăm, unii specialiști recomandă să ne adăpostim, așa este și campania la nivelul României, în care se recomandă să se adăpostească chiar și dacă este percepția că este un cutremur mic, cât trece valul de cutremur, după care să se evacueze din clădirea respectiv”, explică locotenent colonel Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, pentru DCMedical.

Citește și: AUDIO înfiorător! Sunetul cutremurului din Turcia, surprins de un specialist. Cum s-a auzit şi la noi seismul din 77

Acesta mai spune și că, în cazul unui cutremur pe timp de noapte se recomandă să se facă adăpostirea sub grindă sau în apropierea pereților, este cunoscut ca și triunghiul supraviețuirii, adică dacă plafonul cade și ne aflăm lângă un perete este posibil ca împreună cu podeaua și peretele să se formeze un triunghi și vorbim și de niște chestiuni importante, cred că acestea ar fi mai important de subliniat, faptul că sunt foarte multe clădiri care nu mai reprezintă siguranță din punctul de vedere al cutremurului și nu se fac acele lucrări prin care să se întărească rezistența clădirilor.

Este foarte important ca lumea să conștientizeze pericolul cutremurului și să prevină astfel de situații care sunt la clădirile vechi, așa cum au fost și în Turcia și care au produs aceste tragedii”.