Trucul devenit viral pe Tik Tok prin care internauții învață să fure mașini moderne. Producătorii auto sunt disperați

Un trend care a apărut pe Tik Tok îi învață pe adolescenți cum să devină hoți de mașini. E o întreagă dezbaere în mediul online vizavi de aceste practici care îi scot din minți pe marii producători auto.

13 ian. 2023, 13:44
Trucul devenit viral pe Tik Tok prin care internauții învață să fure mașini moderne. Producătorii auto sunt disperați

Internauții se învață unii pe alții cum să fure mașini. Videoclipurile cu trucurile de furat autoturisme au apărut pe Tik Tok și au fost vizualizate de milioane de utilizatori. Mai mulți adolescenți fac „Provocarea Kia” prin care oferă altora instrucțiuni ca să deschidă anumite modele de mașini Kia și Hyundai.

Internauții explică că trebuie introdus un cablu USB într-o coloană de direcție ruptă. Hoții pot să pornească motorul fără cheie – asemănător cu felul în care unii hoți folosesc o șurubelniță cu același rezultat.

Citește și Codul Rutier 2023. Amenda uriașă pe care o pot primi șoferii care circulă fără permis

Metoda funcționează în cazul modelelor Kia și Hyundai care nu includ cipuri antifurt în sistemele lor.

Cercetătorii au arătat anul trecut cum poate fi deschisă o mașină Tesla și cum poate fi pornit motorul prin exploatarea tehnologiei smart. Specialiștii IT s-au folosit de o eroare în sistemul de închidere cu cheia ca să deschidă mai multe mașini marca Honda. Cazul cel mai cunoscut e al unor experți ăn securitate, care au demonstrat în 2015 cum poate fi închid motorul unui Jeep de la distanță, în timp ce mașina se află pe autostradă.

Citește și Doi oameni au supraviețuit în mod miraculos, după ce au fost loviți de tren. Mașina lor a ajuns un morman de fiare

„Hoții de mașini trebuiau cândva să dețină anumite abilități ca să comită infracțiuni de acest gen”, a spus Christopher Herrmann, un profesor asociat al John Jay College of Criminal Justice și un fost supraveghetor-analist criminalistic al Departamentului de Poliție din New York.

Modelele de mașini vulnerabile în fața unei astfel de metode sunt cele Kia fabricate în perioada 2011-2021 și mașini Hyundai din anii 2015-2021.