Trucul genial care te ajută să slăbeşti când scad temperaturile. Cristian Mărgărit recomandă duşuri reci şi activităţi în aer liber

Trucul genial care te ajută să slăbești. Temperaturile scăzute pot avea un impact asupra procesului de slăbire în mai multe moduri, dar trebuie să rețineți că aceste efecte pot fi relativ mici și nu ar trebui să fie singurul factor pe care vă bazați în eforturile de slăbire.
Alina Costache
07 nov. 2024, 10:33
Trucul genial care te ajută să slăbeşti când scad temperaturile. Cristian Mărgărit recomandă duşuri reci şi activităţi în aer liber

Trucul genial care te ajută să slăbești. Iată ce trebuie să faci. Cristian Mărgărit, expert în nutriție, a dezvăluit la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL un truc la care puteți să apelați dacă vreți să slăbiți în timpul iernii.

”Sunt foarte mulți care vara slăbesc sau se îngrașă. Iarna este un sezon bun pentru slăbire pentru că frigul generează o ardere de calorii. Frigul este cel mai bun termogenic și dacă vrei să arzi calorii stând degeaba, trebuie să induci această termogeneză, să o determini corpul să producă mai multă căldură.

Citește și: Poți mânca sănătos și ieftin. Dieta cu alimente la preț mic. Cristian Mărgărit: „Mulți se plâng și spun că dietele sunt pentru milionari”

Deci dușurile reci acum sunt la modă. Nu toată lumea le poate tolera. Sigur că cei care le tolerează și le pot face spun că sunt miraculoase. Dar nu toată lumea le poate face. Dar să faci cât un duș rece din când în când, să dai cu apă rece la sfârșit. Astea pot fi făcute de către fiecare dintre noi”, a explicat Cristian Mărgărit, expert în nutriție, la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL

Temperaturile scăzute topesc kilogramele în plus

Când temperatura este scăzută, corpul dvs. trebuie să își folosească mai multă energie pentru a menține o temperatură corporală adecvată. Acest lucru înseamnă că veți arde mai multe calorii pentru a vă menține calzi, ceea ce poate contribui la arderea caloriilor și, implicit, la pierderea în greutate.

De asemenea, oamenii tind să fie mai activi în aer liber când este rece, deoarece mișcarea vă poate ajuta să vă mențineți calzi. Mai multă activitate fizică poate duce la o ardere mai mare de calorii și la pierderea în greutate.

Unele persoane pot observa că temperatura scăzută reduce pofta de mâncare sau îi face să consume mai puțin, ceea ce poate fi util în eforturile de slăbire.

Impactul temperaturilor scăzute asupra pierderii în greutate este relativ mic și nu trebuie să vă bazați în principal pe acest aspect. Cea mai eficientă modalitate de a slăbi este să adoptați o alimentație echilibrată, să faceți exerciții fizice regulate și să mențineți un deficit de calorii constant. Un deficit de calorii înseamnă că ardeți mai multe calorii decât consumați.

De ce elimină carnea mult lichid la gătit. Nutriționistul Cristian Mărgărit, despre hormonii de creștere: „Nu acesta e pericolul”

În plus, trebuie să vă protejați de temperaturile scăzute pentru a evita hipotermia și alte efecte negative asupra sănătății. Este important să purtați haine adecvate și să vă mențineți bine hidratat. Consultați întotdeauna un specialist în sănătate sau un nutriționist pentru a vă stabili un plan sigur și eficient de slăbire care să corespundă nevoilor și obiectivelor dvs. individuale.

Este adevărat că dacă alergi afară când e frig arzi mai multe calorii decât pe vreme caldă?

Frigul aduce cu el atracția către pulovere pufoase și stat sub pături, cu o ciocolată caldă alături. Însă dacă vrei să slăbești și te mobilizezi să faci mișcare la rece, s-ar putea să ai parte de ceva beneficii extra. Sau cel puțin așa se spune. Este adevărat că dacă alergi afară când e frig arzi mai multe calorii decât pe vreme caldă?

Să vedem mai întâi cum se adaptează organismul când se află într-un mediu rece. Menținerea unei temperaturi constante, de 36-37°C, este rezultatul unui proces complex, numit termoreglare. Când temperatura de afară scade, se declanșează mecanisme prin care corpul reduce pierderea de căldură (de exemplu, vasoconstricția) și crește producerea ei. Se pare că un rol în acest proces îl are și grăsimea brună. 

Ce este grăsimea brună?

Grăsimea albă este cea despre care vorbim cel mai des și care stochează energia în plus. O cantitatea prea mare de grăsime albă este caracteristică obezității și crește riscul de diabet tip 2 și alte boli.

Grăsimea brună, în schimb, arde calorii pentru a produce căldură și pentru a ajuta la menținerea temperaturii corpului. Aceasta este prezentă în special la bebeluși, mai vulnerabili la frig. Pe măsură ce copiii se dezvoltă, rolul de termoreglare al grăsimii brune este preluat în principal de alte mecanisme. Totuși, oamenii de știință au descoperit că și la adulți aceste celule pot deveni active.

Ca răspuns la frig, apare tremuratul, iar contracțiile musculare stimulează producerea unui hormon numit irisin, care determină crearea de celule brune din cele albe, au arătat cercetări recente.

Un studiu din 2014 a arătat că bărbații care au fost expuși la temperaturi mai reci peste noapte, timp de o lună, au înregistrat o creștere a grăsimii brune, precum și schimbări la nivel de metabolism. Expunerea prelungită la temperaturi mai scăzute a dus, de asemenea, la modificări semnificative ale hormonilor metabolici, cum ar fi leptina și adiponectina.

Oamenii își pot crește nivelul de grăsime brună prin expunerea la medii ușor reci (temperaturi de 15-16°C), îmbrăcați foarte subțire, astfel încât să simtă că le este frig. Totuși, numărul de calorii arse va fi destul de mic, undeva la 100-200, potrivit specialiștilor.

O altă cercetare a analizat consumul de calorii a 53 de bărbați și femei care au participat la un program într-un mediu rece, la altitudini ridicate. Cei care au făcut drumeții la temperaturi între -9 și -5°C au ars cu 34% mai multe calorii decât persoanele care au parcurs traseele la temperaturi de circa 10°C.

Într-un alt studiu, un grup de adulți a efectuat două sesiuni de sprinturi de ciclism, una la 21°C (mediu termoneutru) și cealaltă la 0°C, iar cercetătorii au măsurat diferiți parametri. S-a constatat că exercițiile de intensitate ridicată la frig au crescut oxidarea lipidelor cu 358% în timpul antrenamentului, în comparație cu exercițiile de intensitate ridicată în mediul termoneutru.

Frigul, alergarea și caloriile

Hainele călduroase și temperaturile ridicate din locuințe și alte spații închise, inclusiv iarna, fac ca grăsimea brună a majorității oamenilor să nu prea fie activată.

Tremuratul poate arde într-adevăr calorii, însă dacă ești bine îmbrăcat nu vei ajunge acolo. În timpul alergării temperatura îți va crește, astfel că vei tremura poate doar câteva minute, probabil insuficient pentru a determina activarea grăsimii brune.

În plus, după o repriză de frig zdravăn s-ar putea să vrei să mănânci mai multe calorii decât în mod obișnuit, anulând eventualele efecte ale temperaturilor scăzute. Prin alergare se consumă o cantitate semnificativă de calorii, ceea ce poate ajuta la slăbit, însă este important ca mișcarea să fie asociată cu o dietă potrivită.

Pe de altă parte, unii alergători se bucură pur și simplu de vremea rece, în comparație cu arșița verii, când corpul depune un efort mai mare să se răcească, iar inima lucrează mai mult. Până la urmă, faptul că ai înfruntat frigul și ai ieșit afară să faci mișcare îți poate îmbunătăți starea de spirit și te poate face mai încrezător în propriile forțe. 

Sensibilitatea la frig variază de la persoană la persoană, însă înainte de alergările de iarnă e bine să vezi ce temperatură e afară, ca să te îmbraci adecvat. Contează mult și cum se simte temperatura respectivă (feels like), deoarece dacă bate vântul s-ar putea să fie mai frig. Când se anunță cod roșu de viscol și temperaturi foarte scăzute, poate e de preferat să amâni antrenamentul. Vezi în acest articol recomandările noastre ca să alergi în siguranță chiar și în sezonul rece.

Persoanele cu probleme respiratorii sau cardiace ar trebui să ceară părerea unui medic înainte să facă efort (și) la temperaturi scăzute.

Concluzia

Cel mai important este să rămâi activ, chiar și iarna. Dacă nu îți place să alergi pe frig, te poți reorienta spre alte tipuri de mișcare, indoor: fitness, exerciții de aerobic, înot, spinning etc. Temperaturile la care faci mișcare contează mai puțin. Dovezile existente până acum arată că antrenamentele într-un mediu rece nu duc la o ardere semnificativă de calorii, care să producă o slăbire accelerată. Expunerea la temperaturi scăzute duce la activarea grăsimii brune, care arde calorii, însă sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea cum pot fi aplicate aceste cunoștințe în tratarea obezității.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
Zi de doliu în România. Ne despărțim de un mare nume al țării: O să rămâneți în amintirea noastră pentru totdeauna!
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
O „ploaie însângerată” lovește Europa în Săptămâna Mare. Va fi afectată și România. De ce are loc acest fenomen rar
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai