Trucul prin care poţi scăpa ca şofer de orice amendă de circulaţie. Chichiţa din Codul Rutier!

Punctul de amendă va fi plafonat şi anul viitor, dar chiar şi aşa amenzile rutiere sunt cât facturile la energie în această perioadă.

16 dec. 2021, 20:46
Trucul prin care poţi scăpa ca şofer de orice amendă de circulaţie. Chichiţa din Codul Rutier!

Dacă ești șofer și ai primit o amendă de circulaţie sau orice altă contravenție, ai șansa să scapi de ea dacă procesul verbal respectiv n-a fost completat corespunzător de către polițist. Este o chichiţă din codul rutier speculată de mulţi avocaţi care ştiu că forma este la fel de importantă ca şi fondl unei sancţiuni.

Este o metodă relativ controversată, dar legală. Chiar dacă ai încălcat niște reguli de circulație și ai fost amendat, poți să scapi de ea dacă agentul de poliție constator nu a completat cum trebuie procesul verbal. Sigur, amenda poate fi contestată doar în instanță, nu prin simpla ta decizie luată pe temeiul că ți se pare că polițistul nu a scris corect niște cuvinte.

Cod Rutier 2022. Ce se va întâmpla cu punctul de amendă de anul viitor! Proiectul de OUG e pe masa guvernanților
Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut o reglementare clară pe această problemă, în urma sesizării Avocatului Poporului. Decizia instanței din 14 mai 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial la sfâșitul lunii trecute.

Mai concret spus, de acum înainte, contravenientul poate să ceară în instanţă anularea procesului-verbal de amendă dacă poliţistul care a aplicat sancţiunea nu a descris suficient fapta comisă. Acest fapt atrage nulitatea relativă a documentului, au stabilit judecătorii Curţii Supreme.

„Descrierea insuficientă a faptei echivalează cu neîndeplinirea cerinţei privind descrierea faptei contravenţionale şi atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei”, au scris judecătorii ICCJ în decizia nr. 13/2018.

Cod Rutier 2022. Șoferii ar putea circula cu viteze mai mari pe autostrăzi și drumurile expres. Solicitarea transmisă de Ministerul Transporturilor către MAI
Ce trebuie să cuprindă un proces verbal de contravenție pentru a fi valid:

  • numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator
    datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului
    descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite
    indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia
    posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate
    termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea

Unde poţi plăti o AMENDĂ de CIRCULAŢIE

Amenzile de circulaţie nu numai că ne uşurează portofelul, dar ne dau şi bătăi de cap atunci când vine vorba să le plătim. Cei mai mulţi conducători auto nu cunosc toate modalităţile de plată a amenzilor de circulaţie. RomaniaTV.net îţi oferă toate informaţiile necesare despre acest proces.

Potrivit Codului Rutier, amenzile de circulaţie se fac venit integral la bugetele locale, iar neplata lor la timp nu atrage penalităţi sau dobânzi de întârziere.

TERMEN DE PLATĂ

Conducătorii auto, cu excepţia persoanelor juridice, pot achita în termen de 48 de ore (două zile lucrătoare) de la data primii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumătate din valoarea amenzii.

De asemenea, amenzile contravenţionale în cuantum de până la 20 puncte-amenda pot fi achitate pe loc agentului constatator. În acest caz, poliţistul trebuie să elibereze şoferului amendat chitanţa reprezentând contravaloarea amenzii în care se menţionează  data, numele şi prenumele contravenientului, fapta săvârşită, actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, numele, prenumele şi semnătura agentului constatator.

 

 

Amenzile de circulatie se pot plati:

– la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – CEC SA;

– la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori a altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a cărei rază funcţionează acestea, de cetăţenia, domiciliul, sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei;

– la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României;

– online, pe ghiseul.ro

După efectuarea plăţii, în termen de 15 zile, trebuie să predai o copie de pe chitanţa de plată a amenzii agentului constatator sau să o trimiţi prin poştă unităţii de poliţie din care agentul de circulaţie face parte (instituţie menţionată în antetul procesului-verbal de contravenţie).

În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă.