Trucuri ca să te protejezi de caniculă, recomandate de dr Mihail Pautov. Care este una dintre greșelile majore pe care le facem atunci când temperaturile sunt ridicate

Reputatul medic Mihail Pautov a explicat cum ne putem proteja de caniculă și a dezvăluit șase trucuri de folos în zilele călduroase, cu ajutorul cărora putem diminua disconfortul termic.

20 iul. 2023, 15:06
Trucuri ca să te protejezi de caniculă, recomandate de dr Mihail Pautov. Care este una dintre greșelile majore pe care le facem atunci când temperaturile sunt ridicate

Canicula și disconfortul termic ne pot influenta negativ starea de sănătate. Pentru a reduce disconfortul termic, dr Mihail Pautov ne recomandă să ținem cont de următoarele sfaturi:

Trucuri ca să te protejezi de caniculă

„1. Batic ud pe cap: Inmoaie un batic sau o caciula in apa rece si poart-o pe cap. Prin evaporarea apei vei scapa de surplusul de caldura;

2. Mananca mese mai mici si frecvente: Digestia meselor mari necesita mai multa energie si genereaza mai multa caldura in corp.

3. Evita Bauturile FOARTE RECI: S-ar putea sa sune contraintuitiv, dar cand bei o bautura foarte rece, corpul tau contracareaza scaderea brusca de temperatura prin producerea de caldura; practic incepe sa isi tureze propria centrala termica – astfel, in final, te vei incalzi mai mult; Este ok sa bei ceva rece, nu FOARTE rece.

Citeste si Ce se întâmplă cu corpul tău dacă bei cafea sau alcool și stai la soare? Apă rece sau la temperatura camerei pe caniculă? Sfaturile medicilor

4. Fa un dus cu apa CALDUTA: Similar cu punctul de mai sus, un dus rece s-ar putea sa se simta bine pe moment, dar poate stimula corpul sa genereze caldura ulterior. Dusurile sau baiile cu apa calduta pot ajuta corpul sa ramana racoros fara a provoca acesta incalzire reactiva. Alternativ, daca faci un dus rece, termina-l cu apa calda pentru a nu lasa corpul sa se incalzeasca singur.

5. Ulei de Menta : Uleiul de menta are proprietati naturale de racire. Aplica cateva picaturi pe o batista si poart-o cu tine. O inspiratie rapida poate avea un efect revigorant si racoritor.

6. Daca nu ai aer conditionat acasa, planifica niste plimbari prin mall-uri, centre comerciale, magazine cu aer conditionat”, scrie medicul Mihail Pautov pe pagină să de Facebook.

Dieta ne ajută să suportăm mai ușor sau mai greu căldura

Pe lângă trucurile recomandate de dr Pautov, este important să acordăm o atenție sporită și dietei. Ceea ce mâncăm ne poate feri de efectele caniculei:

Mâncărurile calde sunt recomandate atunci când afară este exagerat de cald. Acestea ar putea fi preparatele din: brânză de soia, dovlecei, ciuperci,  castraveți, vinete, ouă de rata, salată verde, ficat de pui si de oaie, ridichi, rosii. Pentru a ajuta corpul să transpire, deci să se răcească în mod natural, în dietă ar trebui incluse condimente: boia iute de ardei, ghimbir, piper etc.

Citeste si Apă rece sau la temperatura camerei pe timp de caniculă? Radu Țincu: „Depinde de situație. Dacă suntem la umbră putem consuma apă la temperatura camerei”

Fructele sunt răcoritoare și hudratează puternic, de aceea nu trebuie să lipsească din dietă atunci când temperaturile sunt ridicate. Sunt recomandate legumele și fructele zemoase precum pepenele roșu și galben, cireșele, nectarinele, kiwi, piersicile, căpșunile, merele, grepfrutul, mandarinele, perele. Se pot consuma, de asemenea, și sucuri obținute în casă din aceste fructe. În plus, ca desert, poți prepara spume din fructele de mai sus.