O persoana, chiar daca are toate argumentele de partea sa, poate favoriza deteriorarea relatiei sale de cuplu daca pune problema prea categoric, prea implusiv sau chiar prea agresiv la nivel verbal. De altfel, mai cu seama dupa momentele tensionate de cearta, multe persoane regreta unele cuvinte aruncate partenerului de cuplu, dorindu-si sa fi actionat altfel.
Exista, insa, cai prin care orice chestiune, problema, necesitate, nemultumire ar putea fi spuse altfel, fara sa dauneze in niciun fel relatiei de cuplu. In continuare, va prezentam cateva trucuri de limbaj – de comunicare care va pot imbunatati relatia de cuplu!
1. Renuntati la “intotdeauna/mereu” si la “niciodata”
“Mereu iti lasi hainele imprastiate prin casa”, “niciodata nu strangi dupa tine dupa ce faci baie”, “mereu pui totul intr-o perspectiva negativa”, “nu esti niciodata acasa ca sa ma ajuti sa culc copiii”. Iata doar cateva exemple de reprosuri dure in care cuvintele categorice si definitive “intotdeauna/mereu” si “niciodata” pot cauza rani adanci in ambii parteneri. Toleranta si, mai cu seama, moderatia trebuie sa se vada inclusiv din vorbire, motiv pentru care, pentru a nu “decreta verbal” ca partenerul “nu este bun” la ceva anume, mai bine apelati la adverbe mai putin categorice, precum “deseori”, “uneori”, “rareori”. Renuntand la “intotdeauna/mereu” si la “niciodata” renuntati si la a pune paie pe foc in mod inutil!
Continuarea pe Lyla.ro.