Trump asigură că nu el este în spatele incursiunii eşuate în Venezuela şi că ar putea invada ţara sud-americană, dacă ar vrea

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că Washingtonul nu se află în spatele incursiunii eşuate a unui grup armat care a încercat să debarce în weekend în Venezuela posibil pentru a-l înlătura de la putere pe preşedintele Nicolas Maduro, liderul de la Casa Albă asigurând că el în niciun caz nu ar apela la un astfel de grup pentru o operaţiune de acest fel, ci la o ''invazie'', transmite Reuters.

RomaniaTV.net
08 mai 2020, 15:18
Trump asigură că nu el este în spatele incursiunii eşuate în Venezuela şi că ar putea invada ţara sud-americană, dacă ar vrea

„Nu ştiu nimic despre acest lucru. Cred că guvernul (american) nu are nimic de-a face cu toate acestea şi trebuie să aflu ce s-a întâmplat”, a spus Trump într-un interviu acordat postului Fox News.

„Dacă ar fi să facem vreodată ceva în legătură cu Venezuela, nu aşa am proceda. Ar fi puţin diferit. S-ar numi o invazie”, a completat el.

Preşedintele american a criticat şi modul în care a acţionat acel grup. ”Am văzut fotografii de pe o plajă. Este clar că (grupul) nu era condus de generalul George Washington”, a indicat Trump, făcând aluzie la primul preşedinte american, considerat adesea un geniu al strategiei militare.

Venezuela a anunţat duminică zădărnicirea unei incursiuni maritime a unor ”mercenari terorişti” care au încercat să debarce în ţară venind dinspre Columbia vecină, dar au fost capturaţi. Potrivit autorităţilor venezuelene, au fost arestate 15 persoane, dintre care doi americani.

Unul dintre aceştia din urmă, fost soldat, a declarat că a fost contractat de o companie de securitate din Florida pentru a prelua controlul asupra aeroportului din capitala Caracas, unde ar fi urmat să aterizeze un avion care apoi să-l ducă pe preşedintele Maduro în SUA. Potrivit ziarului Washington Post, membri ai opoziţiei venezuelene au negociat cu această companie, Silvercorp USA, o înţelegere în valoare de 213 milioane de dolari pentru o operaţiune de înlăturare de la putere a preşedintelui Maduro.

Nicolas Maduro îi acuză frecvent pe adversarii săi politici, în special pe preşedintele parlamentului de la Caracas, Juan Guaido, că încearcă să preia puterea cu sprijinul SUA. Recunoscut de SUA şi de alte circa 50 de state ca preşedinte interimar al Venezuelei, Juan Guaido îl acuză la rândul său pe preşedintele Nicolas Maduro că este un ”uzurpator” al puterii pe care o păstrează după alegerile ”frauduloase” din 2018.

Dar, în pofida sprijinului oferit de Donald Trump, Juan Guaido nu a reuşit încă să-l înlăture de la conducere pe Maduro, care controlează în continuare armata şi este sprijinit de Rusia, China şi Cuba.

Citeşte şi: Un valet personal al lui Donald Trump are coronavirus. Care este starea preşedintelui SUA