Trump desenează hărţi în care Israelul primeşte mai multe teritorii. Preşedintele palestinian protestează împotriva „palmei secolului”

Donald Trump a publicat pe Twitter, marți, harta trasată de echipa condusă de ginerele său, Jared Kushner. Proiectul de pace pentru Orientul Mijlociu al preşedintelui american prevede anexarea Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, va cere duminică miniştrilor săi să aprobe anexarea de către Israel a unor părţi din Cisiordania ocupată, dar UE, ONU și Iordania au cerut să se rămână la granițele trasate în 1964, informează AFP. La rândul său, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a numit planul de pace pentru Orientul Mijlociu al lui Donald Trump drept ”palma secolului”, iar mii de palestinieni au protestat în Gaza şi Cisiordania.

RomaniaTV.net
29 ian. 2020, 07:47

Preşedintele Donald Trump a prezentat marţi, la Casa Albă, alături de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, planul de pace pentru Orientul Mijlociu, bazat pe o soluţie „cu două state”, prin care face Israelului o serie de concesii. El a spus că teritoriul prevăzut pentru noul stat palestinian va rămâne deschis şi nu vor fi dezvoltate colonii israeliene timp de o perioadă de patru ani.

Trump, în remarcile făcute marţi la Casa Albă, a spus că Ierusalimul va rămâne capitala nedivizată a Israelului.

Numai că printre numeroasele puncte sensibile ale planului se numără acordarea suveranităţii Isra nelului asupra Văii Iordaniei. Această zonă strategică din Cisiordania ocupată este „vitală” pentru Israel.

Israelul va putea să-şi anexeze coloniile din Cisiordania fără întârziere, a declarat marţi ambasadorul Statelor Unite la Ierusalim, David Friedman, informează France Presse, citată de Agerpres. „Israelul nu trebuie să aştepte deloc”, a declarat Friedman unui ziarist care l-a întrebat dacă anexarea va fi şi ea supusă termenului de patru ani.

Uniunea Europeană a reafirmat marţi angajamentul său „ferm” în favoarea „unei soluţii negociate şi viabile cu două state”. UE „va studia şi evalua propunerile avansate”, a dat asigurări şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o declaraţie făcută în numele celor 28 de ţări membre. Va face însă acest lucru pe baza a aceea ce deja a exprimat, a precizat el, lansând un apel la „relansarea eforturilor de care este urgent nevoie” în vederea soluţiei negociate.

Planul propus de americani nu este văzut însă cu ochi buni de toată lumea. Grupul islamist Hamas, puternic în Gaza, a anunţat de pildă că se opune propunerilor „agresive” ale lui Trump, pe care l-a acuzat că vorbeşte „fără sens” despre Ierusalim. „Declaraţia lui Trump este agresivă şi va provoca multă mânie”, a declarat un oficial al Hamas, Sami Abu Zuhri.

Mahmoud Abbas, preşedintele palestinian, a spus că „este imposibil pentru orice copil palestinian, arab, musulman sau creştin să accepte” un stat fără Ierusalim. Israelul a ocupat partea estică a Ierusalimului, alături de Cisiordania şi Gaza în timpul unui război din 1967.

Palestinienii vor accepta numai negocierile bazare pe legislaţia internaţională şi susţinute de rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, a mai spus Abbas

Hamas, care este puternică în Gaza, a criticat planul.

În Gaza City, palestinienii au ars anvelope şi au scandat: „Trump este nebun”.

„Am venit aici să respingem acest acord, acordul american al ruşinii. Statele Unite sunt responsabile pentru toate distrugerile din lumea arabă”, a afirmat un protestatar.

Avertizând că au loc „apeluri pe scară largă pentru demonstraţii”, Ambasada SUA din Ierusalim a restricţionat deplasările angajaţilor guvernamentali americani şi ale familiilor acestora în cea mai mare parte a Oraşului Vechi din Ierusalim, care se află în estul oraşului, precum şi în mai multe oraşe palestiniene şi zone din Cisiordania ocupată.

Citeşte şi: Donald Trump a prezentat planul de pace pentru Orientul Mijlociu: „Ierusalimul va fi capitala nedivizată a Israelului”