Trump reafirmă Parteneriatul dintre SUA şi România şi îşi exprimă susţinerea pentru România de a intra în programul Visa Waiver

Preşedintele SUA, Donald Trump, reafirmă şi întăreşte Parteneriatul dintre SUA şi România şi îşi exprimă susţinerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver, în acord cu cerinţele legislaţiei Statelor Unite. ”Viitorul României şi al relaţiei cu Statele Unite este foarte, foarte strălucitor”, se intitulează declaraţia preşedintelui Trump.

20 aug. 2019, 19:38
Trump reafirmă Parteneriatul dintre SUA şi România şi îşi exprimă susţinerea pentru România de a intra în programul Visa Waiver

Într-o declaraţie dată publicităţii de Casa Albă, preşedintele Donald Trump reafirmă şi întăreşte parteneriatul dintre Statele Unite şi România

Preşedintele Trump l-a primit pe preşedintele Klaus Iohannis la Casa Albă, pentru a reafirma şi celebra parteneriatul strategic puternic dintre cele două ţări.

Statele Unite şi România au relaţii de securitate, energie, nucleare civile şi cibernetice care se dezvoltă şi de care beneficiază ambele ţări. Ţări noastre vor continua să lucreze împreună pentru a face faţă provocărilor comune de securitate şi a îmbunătăţi şi mai mult parteneriatul nostru economic şi energetic, se arată în declaraţie.

Conform sursei citate, preşedintele Trump intenţionează să dezvolte legăturile dintre cele două ţări pentru susţinerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver, în acord cu cerinţele legislaţiei Statelor Unite.

România este un aliat inestimabil al NATO şi susţine Statele Unite şi eforturile internaţionale de securitate în regiune şi la nivel global. marcând 15 ani de când s-a alăturat Alianţei, România s-a dovedit un puternic aliat NATO şi şi-a îndeplinit angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. De asemenea, România este unul dintre cei mai mari contributori la misiunile NATO din Afganistan şi sprijină misiunile din Kosovo, Bosnia şi coaliţia anti-ISIS, afirmă preşedintele Trump.

În declaraţie sunt amintite şi celelalte contribuţii ale României în domeniul militar, inclusiv găzduirea scutului de la Deveselu.

Se menţionează şi faptul că România s-a angajat să colaboreze cu SUA pentru a combate ameninţările de cibersecuritate pe care le prezintă furnizorii chinezi în reţelele 5G.

Preşedintele Trump arată că Statele Unite va continua să lucreze împreună cu România pentru a sprijini securitatea energetică în Europa.

Statele Unite vor lucra cu România pentru a îmbunătăţi climatul investiţional şi pentru a ajuta ţara să folosească mai bine resursele de gaze. Aceste eforturi vor creşete oportunităţile de investiţii pentru companiile americane, va creşte prosperitatea poporului român şi va îmbunătăţi securitatea energetică în regiune, se arată în declaraţie.