Trump spune că nu vrea să se întâlnească cu preşedintele Iranului la Adunarea Generală a ONU: Nu cred că sunt pregătiţi să ne întâlnim

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că preferă să nu să se întâlnească cu preşedintele iranian Hassan Rouhani la Adunarea Generală a ONU de la sfârşitul acestei luni, în contextul în care tensiunile dintre cele două ţări s-au amplificat pe fondul acuzaţiilor SUA că Iranul este în spatele atacurilor asupra instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită, relatează Reuters.

17 sept. 2019, 18:30
Trump spune că nu vrea să se întâlnească cu preşedintele Iranului la Adunarea Generală a ONU: Nu cred că sunt pregătiţi să ne întâlnim

„Nu doresc să mă întâlnesc cu el. Nu cred că sunt încă pregătiţi să ne întâlnim, dar vor fi”, a spus Trump. „Nu exclud niciodată nimic dar aş prefera să nu mă întâlnesc cu el”, a declarat liderul de la Casa Albă la bordul Air Force One.

Hassan Rouhani a declarat luni că nu se va întâlni cu Donald Trump cu prilejul Adunării Generale a ONU de la New York.

Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zari a declarat marţi că SUA sunt „într-o stare de negare” a realităţii atunci când acuză Teheranul că este responsabil de atacurile revendicate de rebelii yemeniţi asupra instalaţiilor petroliere saudite, relatează AFP.

„SUA sunt într-o stare de negare dacă cred că victimele yemenite ale celor mai grave crime de război timp de patru ani şi jumătate nu ar face totul pentru a riposta”, a postat pe Twitter şeful diplomaţiei iraniene, făcând aluzie la victimele coaliţiei conduse de Arabia Saudită în Yemen.

„Poate sunt stânjeniţi de faptul că sutele de miliarde de dolari (referire la vânzările de arme ale Washingtonului către Riad) nu au interceptat tirurile yemenite. Dar să acuze Iranul nu va schimba nimic”, a adăugat el.

„SUA nu sunt furioase când aliaţii lor bombardează fără milă copii în Yemen timp de peste patru ani, cu armele lor şi asistenţa lor militară. Dar se enervează teribil atunci când victimele reacţionează în singurul mod care este posibil, împotriva rafinăriilor de petrol ale agresorilor”, scrie Zarif într-un alt mesaj.

„Să pună capăt războiului este singura soluţie”, dă el asigurări, potrivit AFP.