Trump vrea să retragă militarii americani din Afganistan înaintea alegerilor prezidenţiale

Donald Trump vrea să înceapă retragerea militarilor americani din Afganistan înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie 2020, când candidează la al doilea mandat, a declarat luni secretarul său de Stat Mike Pompeo.

RomaniaTV.net
29 iul. 2019, 20:31
Trump vrea să retragă militarii americani din Afganistan înaintea alegerilor prezidenţiale

Invitat să spună, într-o intervenţie la Economic Club, la Washington, dacă speră la o reducere a trupelor din Afganistan înaintea viitoarelor alegeri prezidenţiale, şeful diplomaţiei americane a răspuns în mod cât se poate de clar.”Aceasta este directiva pe care am primit-o de la preşedintele Statelor Unite”, a declarat Pompeo.

”El a fost fără ambiguitate: «puneţi capăt războaielor fără sfârşit, începeţi retragerea»”, a adăugat el.

Miliardarul republican a promis, înainte să fie ales la Casa Albă în 2016, o retragere din Afganistan, cel mai vechi război american. Însă, odată ajuns la putere, el a acceptat să trimită militari americani suplimentari în această ţară, în care sunt staţionaţi, în prezent, 14.000.

Cu toate acestea, de un an, Statele Unite au angajat un dialog direct – fără precednet – cu talibanii, în speranţa de a ajunge la un acord de pace care să permită retragerea, iar Donald Trump şi-a exprimat din nou dorinţa de a pune capăt ”războaielor fără sfârşit”, în vederea dării paginii acestor intervenţii militare în străinătate costisitoare.

Negocierile au permis să se realizeze un ”adevărat progres”, a dat asigurări Mike Pompeo, care se declară ”optimist”.

Washingtonul pare hotărât să accelereze aceste negocieri de pace, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din Afganistan, prevăzute la sfârşitul lui septembrie, şi a cursei către fotoliul de la Casa Albă.

Negociatorul american Zalmay Khalilzad se află în prezent la kabul şi urmează să fie prezent în zilele următoare la Doha, în Qatar, în vederea unor noi discuţii cu insurgenţii.