Trupele RUSE au început să se RETRAGĂ de la graniţa cu Ucraina

Autorităţile ucrainene au constatat luni începerea retragerii trupelor ruse de la frontieră, în urma ordinului dat de preşedintele rus Vladimir Putin cu scopul de a crea condiţii cât mai bune pentru reuniunea pe care o va avea vineri cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

13 oct. 2014, 18:43
Trupele RUSE au început să se RETRAGĂ de la graniţa cu Ucraina

Ucraina confirmă că trupele ruse au început să se retragă de la graniţă

‘Au fost reperate mişcări de retragere a trupelor desfăşurate pe teritoriul rus aproape de graniţa cu Ucraina’, a declarat Andrei Lîsenko, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională şi de apărare al Ucrainei. ‘Retragerea unităţilor militare, în special a celor de blindate şi aviaţie, este un proces pozitiv ce va contribui la diminuarea tensiunii în regiune’, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Totuşi, continuă incursiunile ‘mercenarilor’ instruiţi în Rusia şi care pătrund pe teritoriul ucrainean prin sectoarele de frontieră ce nu se află sub controlul trupelor ucrainene, a ţinut să precizeze oficialul ucrainean, dar el a admis că aceste incursiuni ‘nu sunt atât de masive cum erau’ înaintea semnării armistiţiului de pe 5 septembrie.

Citeşte şi Putin a ordonat retragerea trupelor ruseşti de la graniţa cu Ucraina

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat sâmbătă retragerea în cazărmi a unităţilor militare trimise în timpul verii să efectueze manevre în regiunea Rostov, situată în vecinătatea provinciilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk. Potrivit Kremlinului, acest ordin vizează 17.600 de soldaţi.

Ucraina a avertizat mereu că astfel de aplicaţii ale trupelor ruse în apropierea frontierei sale fac parte din strategia de intimidare practicată de Moscova şi constituie în plus o acoperire pentru furnizarea de armament şi combatanţi insurgenţilor proruşi din Doneţk şi Lugansk.

Potrivit unor surse oficiale de la Moscova, citate de cotidianul Kommersant, decizia de retragere a acestor trupe este motivată politic şi răspunde interesului Kremlinului de a pregăti terenul pentru întâlnirea Putin – Poroşenko, programată pentru vineri la Milano.