Trupele ruse pot ajunge la Kiev în câteva ore, estimează un oficial ucrainean

Trupele ruse, care au desfășurat aplicații militare ample în apropierea frontierei cu Ucraina, nu au revenit la bazele lor și, dacă situația se va agrava, ar putea ajunge la Kiev în numai câteva ore, a avertizat miercuri secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Andrei Parubi, citat de agenția EFE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
12 mart. 2014, 16:22
Trupele ruse pot ajunge la Kiev în câteva ore, estimează un oficial ucrainean

‘Aceste trupe nu doar că nu s-au retras, dar în plus își sporesc capacitățile militare în apropierea graniței’, a declarat oficialul ucrainean, care contrazice astfel asigurările Moscovei că respectivele trupe au revenit la baze după încheierea exercițiilor militare.

Totodată, el a atenționat că ‘situația este critică nu doar în peninsula Crimeea, ci și de-a lungul întregii frontiere de nord-est a Ucrainei’. De fapt, dacă se pun în mișcare, unitățile ruse pot ajunge în numai câteva ore la Kiev’, estimează responsabilul ucrainean. El a adăugat însă că trupele ucrainene ‘sunt distribuite în așa fel încât pot respinge atacurile din orice direcție’.

Dar, de la începutul lunii, trupele ruse, împreună cu detașamente înarmate pro-ruse, au ocupat progresiv peninsula Crimeea, fără să întâmpine vreo rezistență din partea soldaților ucraineni, care ori au trecut de partea autorităților din Crimeea, ori sunt încercuiți în bazele lor de ruși.

De altfel, președintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, a declarat marți că armata ucraineană nu va interveni în Crimeea, pentru că astfel granița de est ar rămâne descoperită. Anterior, însuși ministrul ucrainean al apărării, Igor Teniuh, a afirmat că numai 6.000 de militari, din cei 41.000 ce alcătuiesc trupele terestre ucrainene, sunt pregătiți de luptă.