Tu îţi laşi copilul să folosească reţelele de socializare?

Cei mai multi copii si adolescenti folosesc diverse retele de socializare. Le acceseaza zilnic. Ba chiar de cateva ori pe zi. Tu iti lasi copilul sa foloseasca retelele de socializare? Atunci iata ce trebuie sa stii.

24 aug. 2018, 05:45
Tu îţi laşi copilul să folosească reţelele de socializare?

Pe langa acele multe beneficii pe care le aduc retelele de socializare, acestea vin la pachet si cu suficiente dezavantaje si anumite riscuri. Copiii/adolescentii nu iau intotdeauna cele mai bune decizii atunci cand posteaza diverse informatii pe internet.

De aceea, este important sa discuti cu copilul despre retelele de socializare si sa stii cum sa-l inveti sa le foloseasca inteligent.

CARE SUNT ASPECTELE POZITIVE ALE FOLOSIRII RETELELOR DE SOCIALIZARE?

* Copiii si tinerii tin legatura astfel cu prietenii si familia

* Pot face voluntariat sau se pot implica in anumite campanii non-profit, campanii caritabile

* Isi dezvolta creativitatea

* Cunosc oameni care au aceleasi interese

* Tin legatura cu profesorii, coordonatorii de proiecte si colegii de scoala.

CARE SUNT ASPECTELE NEGATIVE ALE FOLOSIRII RETELELOR DE SOCIALIZARE?

* Retelele de socializare pot fi si canale propice pentru tot felul de activitati discutabile, de asemenea un teren periculos pentru fenomenul pe care-l numim astazi cyberbullying”.

* Copiii/adolescentii posteaza online numele lor reale, atunci cand isi creeaza profilul pe aceste retele de socializare. Ofera informatii, precum data de nastere, locatia, membrii de familie, hobby-urile, interesele, numele scolii etc. Iar toate aceste informatii ii pot
transforma in tinte usoare, in potentiale victime pentru alti oameni, sa-i numim „atacatori”.

* Multi copii si adolescenti au recunoscut ca dese ori au fost contactati de persoane pe care nu le cunosc, iar acest lucru le-au adus sentimente de disconfort sau chiar i-a speriat. Alte ori au primit diverse mesaje si imagini de publicitate, care nu erau deloc potrivite varstei acestora.

* Pe langa faptul ca fenomenul de cyberbullying este din ce in ce mai raspandit, nu trebuie neglijat nici aspectul ca exista numeroase cazuri in care copilul/adolescentul a fost atacat si fizic (in viata reala), nu doar in cea virtuala. Exista multiple aplicatii care cer
„localizare” si astfel utilizatorul se poate transforma in victima.

* Copiii/adolescentii trebuie sa fie atenti la pozele, video-urile, comentariile pe care le posteaza. Multi insa nu stiu ca un comentariu „sters”, de fapt este imposibil sa fie „sters complet” in lumea virtuala.

* O postare rautacioasa, o poza nepotrivita, o gluma mai „delicata” etc, ii poate dauna „reputatiei” lui, chiar si peste mai multi ani, in viata de adult.

* Si durata de timp pe care o petrece copilul/adolescentul pe retelele de socializare poate fi daunatoare. Acesta vede cat de multi „prieteni” virtuali au unii, cat de multe poze cu locuri frumoase sau poze prin vacante posteaza altii etc, in timp ce el nu face aceste
lucruri.

SI ATUNCI, CE POT FACE PARINTII?

Incercarile parintilor de a-si spiona online copilul au beneficii doar pe termen scurt, dar multiple dezavantaje pe termen lung. Copiii descopera destul de repede ca sunt spionati de catre parinti. Iar aceasta poate „zdruncina” destul de mult relatia dintre parinte si
copil, increderea pe care o are copilul in parinte, iar copilul va cauta modalitati de a ascunde tot mai multe informatii.

Citeste continuarea pe superbebe.ro