Tuburi „de sudură” pentru asigurarea oxigenului la Spitalul din Botoşani FOTO şi VIDEO

Spitalul "Sfântul Gheorghe" din Botoşani nu are staţie de oxigen, fiind un spital de recuperare, deşi 50 din cei 78 de pacienţi sunt dependenţi de oxigenul din aceste tuburi.

20 oct. 2021, 23:27
Tuburi „de sudură” pentru asigurarea oxigenului la Spitalul din Botoşani FOTO şi VIDEO

În unele spitale, s-au găsit locuri, dar nu ajunge oxigenul, astfel că s-a ajuns la soluţia folosirii de tuburi de sudură. La Spitalul „Sfântul Gheorghe” din Botoşani, lângă paturile bolnavilor stau tuburi uriaşe, folosite şi în sudură. Sunt singurele care fac faţă necesarului din acest moment. Managerul spitalului spune că nevoia de oxigen e atât de mare, încât furnizorii nu mai fac faţă. Şi deseori se întorc în spital cu tuburile încarcate doar pe jumătate.

Scenariu sumbru al INSP: 1.000 de decese și 25.000 de cazuri zilnice COVID. Șefa epidemiologilor din România: „Lockdown-ul poate întrerupe circulația virusului”

Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din Botoşani e plin de pacienţi. Lângă paturile lor, stau tuburi de oxigen înalte de 2 metri. Sunt tuburi de sudură, care pot asigura o cantitate mare pe termen lung. E ceea ce le trebuie acestor bolnavi care altfel nu pot să respire. Din două în două ore, un angajat al spitalului pleacă să le încarce, chiar şi la jumătate din capacitate.

Spitalul „Sfântul Gheorghe” nu are staţie de oxigen, fiind un spital de recuperare. Dar în condiţiile actuale, nevoia e disperată. 50 din cei 78 de pacienţi sunt dependenţi de oxigenul din aceste tuburi!

„Am luat legătura cu Suceava, cu firmele din Suceava, Piatra Neamţ, Tg Neamţ şi toţi s-au plâns de aceeaşi problemă, nu au oxigen, aduc câteva tuburi şi le ţin pentru judeţul lor”, explică managerul spitalului, Gabriela Varzari.

„Firma cu care avem contract pentru oxigen nu mai are oxigen. Este o penurie totală de oxigen în toată ţara şi mai ales aici la noi. Avem pacienţi care sunt pe două surse, concentratoare şi tuburi de oxigen, care nu au cum să trăiască dacă nu au acest oxigen”, a afirmat Gabriela Varzari, directorul Spitalului de Recuperare, pentru Monitorul de Botoşani.
Octavian Jurma: Vom căra morţii în camioane dacă nu declarăm stare de urgenţă

Pacienţii cu forme severe sunt pe două surse de oxigen, concentratoare şi tuburi de oxigen, mai spune managerul care a solicitat sprijin la DSP și toate forurile cu speranța că va primi ajutor și nu va fi în situația de a trimite pacienții la alte unități sanitare.

Problema este şi la Spitalul Dorohoi, unde managerul a încercat să aducă o nouă staţie de oxigen, pentru a putea face faţă cerinţelor tot mai mari. „Faţă de perioade de dinainte de pandemie, consumul de oxigen al spitalului a crescut cu 5-600%. Dar şi faţă de valul 3 a crescut cu 200%. Este o nevoie mult mai mare la bolnavi, sunt mult mai gravi. Ni s-a spus de către o firmă că ar dura o lună pentru a se monta o staţie de capacitate dublă de oxigen şi am solicitat măcar încă o staţie de aceeaşi capacitate, să funcţioneze în tandem”, a spus medicul Valerian Andrieş, managerul Spitalului Dorohoi.

Jurnaliștii germani, despre situația dramatică din România: „Pacienții așteaptă în curtea spitalelor pentru a obține un loc la urgențe iar dispozitivele de oxigen sunt rare”

Dezastrul sanitar din România, în contextul celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19, cu spitalele supraaglomerate și cu o rată de vaccinare scăzută este surprins de jurnaliștii germani într-o amplă analiză. Aceștia descriu situația „apocaliptică” din spitale, modul cum pacienții sunt tratați pe holurile spitalelor sau în ambulanțe, în așteptarea unor locuri libere la ATI: „Medicii din România vorbesc despre situații „apocaliptice”: pacienți infectați cu coronavirus sunt tratați pe holuri și în corturi.  Rusia solicită o săptămână de concediu pentru a diminua pandemia. Cel două țările sunt unite de rata scăzută de vaccinare.

Situația coronavirusului se înrăutățește în România.  În ultimele 24 de ore, în România au murit mai mulți oameni cu corona decât în ​​întreaga UE în aceeași perioadă: 574. În Spitalul Universitar din București, uneori, chiar nu mai exista spațiu în camera frigorifică a morgii.

Medicul bucureștean Victoria Arama, președintele Societății Române pentru Strategii de Vaccinare și Promovare a Sănătății, a descris situația din spitalul Matei Balș drept „apocaliptică”.  Pacienții Covid așteptau în curte pentru a obține chiar un loc în camera de urgență.  Dispozitivele de oxigen sunt rare, motiv pentru care pacienții se împing uneori să obțină oxigen, descrie medicul, potrivit unui raport al agenției de știri Agerpres”, scrie Spiegel.

Publicația precizează că România a atins cea mai mare rată de mortalitate din lume. Situația este atât de gravă, încât firmele de pompe funebre nu mai fac față de comenzile rudelor celor răpuși de pandemia de COVID-19:

„Patronul unei firme de servicii funerare Sebastian Cocos din Ploiești a declarat agenției de știri Reuters că în prezent nu este ușor să oferi sicrie pentru numeroasele înmormântări.  „Aveam aici familii care trebuiau să îngroape patru persoane în două săptămâni”, a spus Cocos.

1799 de pacienți cu Covid-19 sunt în prezent tratați la nivel național în terapie intensivă – uneori pe coridoarele spitalului, în containere, corturi și ambulanțe.  În unitățile de terapie intensivă există doar 1668 de locuri.  România a trimis deja 30 de pacienți grav bolnavi în Ungaria vecină.

Rata de incidență a ajuns la 9,05 în municipiul Botoșani
Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore, 199 de persoane au fost diagnosticate în judeţ cu Covid19. Cele mai multe dintre cazuri, respectiv 105, sunt în municipiul Botoşani, unde rata de infectare a depăşit, din nou, 9 cazuri la mia de locuitori. Astfel, astăzi, indicele este de 9,05 cazuri la mia de locuitori.

De la debutul pandemiei până în prezent 19.549 de botoşăneni s-au îmbolnăvit de Covid, iar 16.507, adică 84,43%, s-au vindecat. Din nefericire 942 persoane, adică 4,82%, au pierdut lupta cu boala.