Tudor Chirilă, după mărturisirile actriţei Viorica Vodă despre hărţuirea sexuală: Poate ar fi momentul să vorbim şi despre stigmatizarea studentelor

Tudor Chirilă intervine în scandalul momentului după discursul actriţei Viorica Vodă despre hărţuirea sexuală din domeniul cinematografiei şi teatrului. "Poate ar fi momentul să vorbim şi despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasă în virtutea unor exerciţii de „actorie”", spune Tudor Chirilă.

05 mai 2022, 10:19
Tudor Chirilă, după mărturisirile actriţei Viorica Vodă despre hărţuirea sexuală: Poate ar fi momentul să vorbim şi despre stigmatizarea studentelor

În contextul mărturisirilor făcute de actriţa Viorica Vodă pe scena premiilor Gopo privind hărţuirea sexual la care a fost supusă după rolul din „Filantropica” şi pentru care a avut nevoie de ani de terapie, actorul Tudor Chirilă că este un bun moment pentru a se discuta în spaţiul public despre hărţuirea şi abuzurile la care sunt supuse studentele de la actorie în facultate „în virtutea unor exerciţii de „actorie”.

„Poate că e un moment bun să vorbim despre facultăţile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor sau în care profesori titulari la catedră se ocupă cu „pregătirea” pentru facultate. Poate ar fi momentul să vorbim şi despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasă în virtutea unor exerciţii de „actorie” care chipurile au rolul de a dezinhiba. (Cunosc un caz real a cărui poveste am aflat-o direct de la victima care într-un final a reuşit să schimbe şcoala) Da’ probabil că ne-ar pune pe toţi la punct una care şsteaptă un Ferrari de la vânătorul vieţii ei, maşina pentru care el va fi scutit de ruşinoasele drumuri la Mega Image”, a scris Tudor Chirilă, pe Facebook.

„În teatru, condiţionarea ascensiunii de favoruri sexuale e de notorietate. Dar o notorietate îngropată sub tăcere. Eu sunt actor, nu contabil şi vorbesc legat de domeniul în care activez şi ca o consecinţă a evenimentului de aseară”, a mai spus Tudor Chirilă într-un comentariu.

Reacţia lui Tudor Chirilă vine în contextul dezvăluirilor făcute de actriţa Viorică Vodă, pe scena Galei Premiilor Gopo, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la lansarea filmului „Filantropica”. Actriţa le-a mărturisit celor prezenţi faptul că a fost victimă a hărţuirii sexuale în sistem după ce a jucat rolul Dianei Dobrovicescu, tânăra blondă de care se îndrăgostește personajul principal Ovidiu Gorea, interpretat de Mircea Diaconu, în filmul Filantropica.

Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui.

Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost„, a spus Viorica Vodă, citată de publicația Cultura la dubă.

Viorica Vodă a precizat că nu vrea să se „reinventeze” printr-o campanie „#meetoo from Moldova”.

„Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez inițiind campania #meetoo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba.

Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine.

Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsa de educație, nu îndrăznesc să spună.

Noi nu am avut. Toată generația noastră am crescut cu rușine, cu pudoare.”, a continuat actriţa Viorica Vodă.

Aceasta a încurajat tinerele generaţii să nu păstreze tăcerea în astfel de situaţii.

Citeşte şi: Rimaru de la R.A.C.L.A. e bun de plată! A pierdut procesul cu femeile care l-au acuzat de hărțuire sexuală

Actriţa Katia Pascariu a fost singura care a reacţionat la discursul Vioricăi Vodă. În timpul discursului cu ocazia primirii premiului pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”. Katia Pascariu a spus: „Cred că au fost nişte lucruri memorabile în seara asta, nu ce zic eu, şi cred că s-a trecut cam repede peste ceea ce a zis doamna Viorica Vodă. Şi aş vrea să ne gândim la lucrurile pe care le-a zis, aş vrea să mulţumesc că le-a zis. Îmi pare rău că a durat 20 de ani să le spună. Şi îmi pare foarte rău pentru reacţiile pe care le-am văzut, pe care le vedem în fiecare zi, dar în seara asta le-am văzut pe scenă, de la colegii din jurul ei şi a fost oribil. Dar foarte multe dintre noi le vedem în fiecare zi”.