Dragoş Tudorache: Jandarmii nu au intervenit ofensiv. Va fi cercetat disciplinar doar un incident la care s-ar fi folosit forţa

Dragoş Tudorache, ministrul Afacerilor Interne, a declarat, luni, că intervenţia jandarmilor în Piaţa Victoriei la manifestaţia unioniştilor nu a fost ofensivă, ci defensive şi a vizat blocarea accesului protestatarilor pe alte trasee decât cele aprobate. Ministrul a anunţat că a cerut să fie făcută o cercetare disciplinară pentru a se stabili dacă a fost folosită forţa în cazul a doi dintre manifestanţi.

RomaniaTV.net
24 oct. 2016, 12:28
Dragoş Tudorache: Jandarmii nu au intervenit ofensiv. Va fi cercetat disciplinar doar un incident la care s-ar fi folosit forţa

Ministrul Dragoş Tudorache a precizat că, pentru aprobarea marşului unioniştilor au fost două întâlniri, în 10 şi 12 octombrie, ale Comisiei de avizare a adunărilor publice, coordonată de viceprimarul Capitalei, iar în amblele cazuri le-a fost foarte clar indicat organizatorilor marşului, respectiv Platforma Unionistă Acţiunea 2012, că nu se pot întoarce în Piaţa Universităţii pentru finalizarea acţiunii de stradă, scrie news.ro.

Raport Jandarmerie: Intervenţia din Piaţa Victoriei nu a fost în forţă, ci conform procedurilor

Traseul aprobat şi asumat de organizatori în faţa Comisiei a fost prin Bulevardul Magheru, Piaţa Romană, cu punctul terminus în Piaţa Victoriei, unde era amenajat şi un spaţiu pentru adunarea manifestanţilor.

Ministrul a mai spus că, în urma acestui aziv pentru manifestaţie, traficul rutier pe Calea Victoriei nu a fost restricţionat, pentru că nu era programat marşul unioniştilor pe acest traseu.

În acest context, o intrare a manifestanţilor pe Calea Victoriei ar fi blocat traficul şi, mai mult, în Piaţa Enescu, mai jos pe Calea Victoriei, era aprobată o altă manifestare publică, respectiv un festival de muzică la care era anunţată participarea a 2.000 de spectatori.

Prima REACŢIE a premierului Dacian Cioloş după protestul unioniştilor din Piaţa Universităţii

„Legea interzice clar intersectarea a două manifestări publice”, a precizat Tudorache.

În legătură cu intervenţia jandarnilor din Piaţa Victoriei, ministrul de Interne a spus că dispozitivul jandarmeriei, gândit pentru manifestaţia unioniştilor, nu a fost ofensiv, ci „pur defensiv” şi viza doar blocarea accesului manifestanţilor pe alte trasee decât cele aprobate.

În timpul interacţiunii dintre jandarmi şi manifestanţi, chiar şi atunci când s-a forţat dispozitivul de ordine, nu s-au folosit mijloacele agresive care sunt în dotarea Jandarmeriei, respectiv bastoane, scuturi, gaze lacrimogene, aşa cum s-a speculat în ziua manifestaţiei, a spus Tudorache.

„Nu s-au folosit nici cătuşe atunci când au fost conduşi la secţie cei patru manfiestanţi . A avut loc o imobilizare fizică a doi dintre cei patru organizatori, care au fost conduşi la Secţia 1 de Politie şi abia aici putem discuta de o folosire a forţei din partea unora dintre jandarmii care au fost implicaţi în reţinerea şi conducerea celor doi la secţie”, a precizat ministrul de Interne.

El a mai spus că pentru aceste incidente punctuale în care a fost folosită forţa a cerut Jandarmeriei să fie constitutiă comisia care va face o cercetare prealabilă disciplinară.

Tudorache a precizat că pe tot parcurusul manifestaţiei s-a încercat medierea cu organizatorii manifestaţiei şi, din toate discuţliile cu negociatorii, organizatorii au spus că vor să ajungă în Piaţa Universităţii, unde intenţionau să campeze, deşi era clar că nu au aprobare pentru acest traseu.

Ministrul de Interne a ţinut să sublinieze că din tot ce a citit şi a analizat pe imaginile video nu a existat vreo situaţie în care jandarmii să fi intervenit abuziv.

„Modul în care Jandarmeria a înţeles să-şi organizeze obiectivele şi intervenţia în a doua parte a manifestaţiei a fost unul înţelept”, a spus Tudorache

El a adăugat că pentru tot ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei la manifestaţia unionişitlor există întregistrări video, care ar putea fi făcute publice dacă Autoritate pentru protecţia datelor îşi va da acordul, fiind făcută o solicitare în acest sens.

VIOLENŢE la mitingul unionist din Bucureşti. Jandarmii au intervenit în forţă. Mitingul s-a mutat la Universitate FOTO şi VIDEO