Guvernul nu renunţă la OUG 7 prin care modifică legile justiţiei. Ce articole se vor schimba UPDATE

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, i-a prezentat vineri premierului Viorica Dăncilă un proiect de modificare a OUG 7, care a modificat legile justiției și a declanșat proteste masive în rândul magistraților. Lia Savonea, șefa CSM, susţine că noul act normativ aduce ''nişte clarificări substanţiale, exact pe zonele care au generat o stare de îngrijorare şi de conflict''.

28 feb. 2019, 21:28
Guvernul nu renunţă la OUG 7 prin care modifică legile justiţiei. Ce articole se vor schimba UPDATE

UPDATE Președintele CSM a anuntat ca proiectul de modificare a OUG 7 a ajuns la CSM, urmând sa fie transmis instantelor si parchetelor din tara, iar saptamana urmatoare sa se ia o decizie in plen privind avizul care va fi emis.

Lia Savonea susţine că noul act normativ aduce ”nişte clarificări substanţiale, exact pe zonele care au generat o stare de îngrijorare şi de conflict”.

„Am primit de la Ministerul Justiţiei proiectul de ordonanţă de urgenţă care modifică mai multe texte din OUG 7/2019. Sunt puţine şi foarte importante. Se revine la forma anterioară a articolului 54 din Legea 303/2004, respectiv procurorii de rang înalt vor fi numiţi numai dintre procurori şi numai cu avizul Secţiei pentru procurori, nu cu avizul Plenului. De asemenea, se propune abrogarea articolului 57 alineatul 7 indice 1, care interzicea delegarea în funcţii de vârf de la nivelul Parchetelor. Totodată, se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor – cazul pentru neîndeplinirea bunei reputaţii. Se revine la forma anterioară a textelor care vizează salarizarea specialiştilor IT şi se abrogă un text care era tranzitoriu privind delegarea în funcţii de conducere de nivel înalt din Parchete. Acest proiect de ordonanţă a fost transmis instanţelor şi Parchetelor, urmează să îşi spună punctele de vedere, iar noi săptămâna viitoare, într-o şedinţă de Plen, să dăm un aviz favorabil sau negativ”, a precizat Savonea, într-o conferinţă de presă.

Totodată, Lia Savonea a menţionat aspecte legate de traseul urmat de emiterea Ordonanţei 7.

„Demersurile au fost iniţiate de CSM în decembrie 2018, apoi am revenit în luna ianuarie 2019, pe două segmente: admiterea în magistratură şi concursurile de promovare în funcţiile de execuţie şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prima solicitare era justificată de faptul că starea resurselor din acest moment nu ne permite să formăm pe o durată de 4 ani judecătorii şi procurorii la INM. A doua cerinţă are ca justificare mai multe texte care nu sunt corelate şi altele care sunt contradictorii în corpul Legii 303/2004. Ultima solicitare am făcut-o Guvernului în luna ianuarie 2019. Pe 18 februarie, Ministerul Justiţiei a înaintat proiectul de OUG pentru avizare. Avizul nu a putut fi emis, deoarece nu a fost timpul necesar, de doar o zi, pentru a fi lecturată. OUG a fost adoptată în aceeaşi zi, respectiv la 19 februarie 2019, şi a cuprins şi alte modificări decât cele solicitate de CSM, modificări care apoi au generat o serie de îngrijorări în rândul magistraţilor”, a spus Lia Savonea.

Savonea a relatat că, la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Victoria, a cerut să fie eliminate din OUG 7 acele prevederi care nu proveneau de la CSM.

„Am cerut să fie abrogată OUG în ceea ce priveşte textele care nu proveneau de la CSM. În cadrul întâlnirii am mai insistat asupra nevoii acordării unui termen rezonabil, care să ţină seama atât de caracterul urgent al actului, dar şi de asigurarea posibilităţii reale de a emite un aviz, atunci când se solicită asemenea avize pentru acte normative. Reprezentanţii Guvernului şi-au manifestat disponibilitatea de a respecta pe viitor astfel de cerinţe. Am primit asigurări că în mod cert vor fi abrogate anumite texte, iar altele au rămas în evaluare. Astăzi am primit textul ordonanţei şi am văzut că unele sunt abrogate, altele sunt reformulate”, a afirmat preşedintele CSM.

Răspunzând unei întrebări, Lia Savonea a declarat că ordonanţa care modifică OUG 7 aduce nişte clarificări „substanţiale”, „exact pe zonele care au generat o stare de îngrijorare şi de conflict”. Președintele CSM sustine ca la întâlnirea cu premierul Viorica Dancila a solicitat abrogarea OUG 7. Lia Savonea a explicat ca demersurile de modificare a legii au fost initiate de CSM la sfarsitul anului, insa vizau admiterea in magistratura si concursurile de promovare in functii de executie si la ICCJ. Guvernul a trimis OUG pentru avizare in februarie, pe 19, insa magistratii Consiliului nu au putut da un aviz din cauza timpului scurt, in aceeasi zi fiind adoptata ordonanta.

_________

UPDATE Preşedinta CSM, Lia Savonea, a anunţat, vineri, că, prin noul proiect de ordonanţă de urgenţă trimis de ministrul Justiţiei, se abrogă textele din OUG 7 privind delegările în funcţii şi condiţia bunei reputaţii. 

Savonea a precizat că membrii CSM nu au avut timp să citească proiectul de ordonanţă de urgenţă, dar au văzut că unele prevederi din OUG 7 sunt abrogate şi altele sunt reformulate.

Ea a spus că se va renunţa la criteriul bunei reputaţii pe baza căruia magistraţii puteau fi revocaţi din funcţii.

Preşedinta CSM a menţionat că o altă prevedere care va fi abrogată este cea referitoare la delegările în funcţii.

În opinia Liei Savonea, noul proiect ”aduce unele clarificări substanţiale”.

CSM urmează să analizeze proiectul de ordonanţă de urgenţă şi să dea un aviz.

_______

UPDATE Vicepreşedintele CSM, Nicolae Solomon, a anunţat că membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului au avut vineri o întâlnire cu ministrul Justiţiei, în cadrul căreia Tudorel Toader le-a comunicat că ordonanţa de modificare a OUG 7 va avea cinci puncte.

„Astăzi, la orele 12,30, am fost invitaţi la ministrul Justiţiei, care ne-a comunicat că va emite o nouă ordonanţă care modifică Ordonanţa 7. Secţia pentru procurori i-a comunicat că susţine cele hotărâte de Plenul CSM, respectiv abrogarea tuturor dispoziţiilor referitoare, printre altele, la Ministerul Public. Domnul ministru ne-a comunicat că va trimite astăzi la CSM o formă a ordonanţei de urgenţă. Nu avem o copie a acestei ordonanţe. A fost doar o discuţie”, a informat Solomon, în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM.

El a precizat că, potrivit lui Toader, se va reveni la forma anterioară a articolului privind delegările şi se va renunţa la prevederile potrivit cărora judecătorii care au fost procurori pot fi numiţi în funcţii în Parchet.

„Domnul ministru ne-a comunicat că (ordonanţa – n.r.) va avea cinci puncte, respectiv se va reveni la forma anterioară a articolului privind delegările, că acestea vor fi dispuse de Secţia pentru procurori, va renunţa la articolul 54 referitor la posibilitatea ca judecătorii care au fost procurori să fie numiţi în funcţii de top în Parchet, iar avizul să fie dat de Secţia pentru procurori. De asemenea, ne-a comunicat că va renunţa dispoziţiile referitoare la buna reputaţie şi alte două chestiuni – cea referitoare la salarizarea unitară a personalului, precum şi unele corelări tehnice privind Inspecţia judiciară. Fără a face alte intervenţii. Domnul ministru ne-a spus că nu va interveni în privinţa celorlalte articole. I-am comunicat că îngrijorările sistemului judiciar sunt mult mai largi decât cele cuprinse în Ordonanţa 7”, a afirmat Nicolae Solomon.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi că a fost elaborată o nouă ordonanţă de urgenţă, care va abroga mai multe prevederi din OUG 7/2019 care fac obiectul protestului magistraţilor, urmând ca vineri să îi prezinte proiectul actului normativ premierului Viorica Dăncilă.

„La MJ a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 7/2019. Proiectul este elaborat în sensul celor discutate de premier cu preşedintele CSM, AMR, UNJR, Asociaţia Procurorilor din România, IJ şi Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Modificările fac referire la (…) abrogarea art. 54 – care prevede faptul că judecătorii, alături de procurori pot deveni procurori de rang înalt şi faptul că avizul consultativ pentru procurorii de rang înalt nu mai e dat de Secţia de procurori, ci de plenul CSM – se revine la prevederea anterioară, că doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, iar avizul consultativ este dat de Secţia de procurori a CSM”, a declarat Toader.

El a precizat că prin noul proiect se va rezolva şi problema diferenţelor salariale şi pierderilor salariale pentru IT-iştii din sistemul judiciar – ce au pierdut prin legea salarizării, pe de o parte, şi faptul că sunt încă diferenţe salariale, deşi desfăşoară aceeaşi activitate de specialitate în slujba sistemului judiciar.

În al treilea rând, a adăugat ministrul, se elimină două corelări legislative referitoare la competenţele Inspecţiei Judiciare, referitor la cei care nu mai au dreptul de declanşare a procedurii disciplinare.

„Mâine voi prezenta doamnei prim-ministru proiectul de ordonanţă de urgenţă, pe care apoi îl voi trimite la CSM, pentru consultare şi emitere a avizului consultativ”, a mai spus Toader.

Modificările au loc după ce în ultima săptămână, magistrații din întreaga țară au protestat împotriva schimbărilor impuse prin OUG 7.

Plenul CSM s-a întrunit în şedinţă pe 25 februarie pentru a dezbate efectelor adoptării OUG 7/2019, din perspectiva demersurilor necesare a fi întreprinse.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a invitat pe 25 februarie, la Palatul Victoria, câte un reprezentant al asociaţiilor de magistraţi, precum şi reprezentanţi ai CSM, pentru discuţii pe tema legislaţiei în domeniul justiţiei.

Pe 19 februarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică legile justiţiei şi care interzice delegările în funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public.