Tudorel Toader i-a reproşat şefei DNA că nu s-a prezentat la Comisia parlamentară de anchetă

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat joi că refuzul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta în faţa Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 reprezintă o încălcare a autorităţii Parlamentului.

RomaniaTV.net
22 feb. 2018, 21:32
Tudorel Toader i-a reproşat şefei DNA că nu s-a prezentat la Comisia parlamentară de anchetă

În declaraţia de presă organizată la sediul Ministerului Justiţiei, Tudorel Toader a citat dintr-o decizie a Curţii Constituţionale, în care se arată că Laura Kovesi a refuzat să dea curs celor trei invitaţii de a se prezenta în faţa Comisiei speciale de anchetă, fapt ce a contribuit la prelungirea perioadei de activitate a respectivei comisii.

„Curtea a constatat că, prin refuzul de prezentare, s-a creat un blocaj în activitatea Comisiei de anchetă, care a determinat Parlamentul să adopte o hotărâre prin care prelungeşte cu 60 de zile termenul, în vederea continuării demersurilor legale pentru realizarea obiectivelor în scopul cărora a fost declanşat controlul parlamentar. Curtea a mai stabilit că, în aplicarea colaborării loiale între instituţii/autorităţile statului, acestea au obligaţia să ia parte la lucrările Comisiei în toate cazurile şi indiferent de obiectul anchetei. (…) Curtea a stabilit că, prin conduita sa, procurorul-şef nu numai că înlătură a priori orice colaborare loială cu autoritatea care exercită suveranitatea poporului, Parlamentul, ci refuză să participe la clarificarea unor aspecte legate de un eveniment de interes public deosebit, şi anume, dacă s-a aflat într-un anumit loc la desfăşurarea scrutinului naţional. A mai stabilit Curtea că, prin acest refuz, s-a dovedit că, pe de o parte, nu respectă comportamentul acela necesar, loial şi că lipsa şi refuzul unui răspuns elaborat complet a avut un impact major negativ în plan social, politic şi juridic, prezentând astfel o stare de incertitudine cu privire la veridicitatea evenimentelor cercetate”, a spus Toader.

El a adăugat că, prin refuzul procurorului şef al DNA de a se prezenta în faţa Comisiei de anchetă şi de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţie celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, „este încălcată autoritatea Parlamentului, organ reprezentativ al poporului şi este împiedicată desfăşurarea activităţii sale sub aspectul îndeplinirii atribuţiilor de control prin intermediul comisiilor parlamentare”.