Tudorel Toader: Legea recursului compensatoriu a fost iniţiată de guvernarea anterioară

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, precizează că Legea recursului compensatoriu a fost iniţiată de guvernarea anterioară, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus să fie 3 zile considerate ca efectiv executate la 30 de detenţie în spaţii necorespunzătoare, iar Parlamentul a aprobat 6 zile. Toader subliniază că ”studiul de impact se face în procedura de legiferare şi nu în faza de aplicare a legii”.

02 dec. 2018, 11:02
Tudorel Toader: Legea recursului compensatoriu a fost iniţiată de guvernarea anterioară

Ministrul Justiţiei face, duminică, pe Facebook, o serie de precizări legate de recursul compensatoriu. El manţionează că, la data de 17 noiembrie 2016, prin adresa nr.68/86950, Ministerul Justiţiei a înaintat CSM, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.

În 29 noiembrie 2016, prin Hotărârea nr. 1533, plenul CSM avizează favorabil proiectul de lege, cu observaţii.

„La punctul 2 din aviz se prevede faptul că, «în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiţionate. În opinia Plenului, compensaţia pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spaţiul necorespunzător»”, arată Tudorel Toader.

Două treimi dintre persoanele eliberate în baza legii recursului compensatoriu s-au întors în puşcării

Toader ţine să precizeze că proiectul de lege a fost transmis de la Guvern către Senat, prima cameră sesizată, la data de 31 ianuarie 2017, dată anterioară învestirii sale în demnitatea de ministru al Justiţiei.

El mai menţionează că „forma iniţială prevedea faptul că, în vederea acordării liberării condiţionate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiţii necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deţinut”.

Ministrul aminteşte şi respingerea de către Curtea Constituţională a criticilor de neconstituţionalitate.

„Concluzionând: Proiectul de lege a fost iniţiat sub guvernarea anterioară. CSM a considerat faptul că pentru a fi efective, cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiţionată. Parlamentul şi-a însuşit propunerea venită de la CSM, iar cele trei zile au fost înlocuite cu şase zile considerate ca fiind executate la fiecare 30 de zile de executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare. Legea a fost adoptată la data de 14 iulie 2017, a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 18 iulie 2018 şi a intrat în vigoare la data de 21 iulie 2017. Studiul de impact se face în procedura de legiferare şi nu în faza de aplicare a legii!”, scrie în încheiere Tudorel Toader.

Peste 9.000 de deţinuţi au fost eliberaţi de la începutul anului până la sfârşitul lunii octombrie în baza Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).