Tudorel Toader, prima reacţie după ce Kovesi a atacat la CEDO revocarea din funcţia de procuror şef al DNA

Publicat: Marţi, 08 Ianuarie 2019 17:35 // Actualizat: Marţi, 08 Ianuarie 2019 17:35 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, marţi, referindu-se la plângerea depusă de fostul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la CEDO, că CCR nu judecă oameni, ci "excepţii, obiecţii sau conflicte juridice de natură constituţională", potrivit Agerpres.

"Deciziile CCR sunt definitive. Curtea nu judecă oameni, judecă excepţii, obiecţii sau conflicte juridice de natură constituţională", a declarat Tudorel Toader. 

Laura Codruţa Kovesi a atacat la CEDO decizia prin care a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională. Plângerea a fost depusă în luna decembrie 2018.

"Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională. Motivele pe care le-am invocat în acțiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituțională a hotărât revocarea din funcție, deși, nu am avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu am fost citată în fața Curții Constituționale și nu am avut posibilitatea de a avea cel puțin calitatea de "intervenientă" pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea. Decizia Curții Constituționale nu a putut fi contestată, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea Deciziei Curții Constituționale. Astfel, am reclamat și faptul că nu există în dreptul intern un temei de drept prin care să poată fi exercitată o cale de atac împotriva Deciziei Curții Constituționale nr. 358 din 30 mai 2018. În procedura în care Curtea Constituțională a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil, sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern "un recurs efectiv", un temei de drept și o procedură internă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestație privitoare la drepturile și obligațiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul justiției și decise de Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac ", a precizat Laura Codruţa Kovesi, într-un răspuns transmis de biroul de presă al Parchetului General.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în data de 9 iulie 2018, decretul de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Kovesi, conform deciziei CCR. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi. În aceeaşi zi, decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

După ce a fost revocată din funcţie, Kovesi a fost delegată procuror la Serviciul de îndrumare şi control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Laura Codruţa Kovesi a fost procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din anul 2013, iar în primăvara lui 2019 îşi încheia cel de-al doilea mandat. A doua numire a sa în funcţie a fost o surpriză, mai ales că era făcută de ministrul interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR Laura Codruţa Kovesi revocare Laura Codruţa Kovesi Tudorel Toader
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 ian 01:51
Răspunde | Votează email 0 email
Mihai
tuDorele, trezeste-te ! PSD si ALDE au interese pentru instalarea la DNA si P.G. a unor LINGAI ca tine, pentru ca sunt sute de dosare care ii vizeaza pe tovarasii Penali alesi.Roata se va intoarce si vei ajunge si tu sa ai dosar penal pentru magariile pe care le-ai facut pana acum, dar atunci nu va mai fi un Pupincurist ca tine ministrul Injustitiei ca sa te scape.Atentie la bumerang, mascarici iubitor de infractori !
1
EUR
4.8378
RON
04 Jul
noapte 21 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H