Tudorel Toader, scrieri din tinereţe: Dezvoltarea socialismului nu poate consta în a împrumuta modele ale societăţii capitaliste

Tudorel Toader, actualul ministr al Justiției, a fost un element promițător al socialismului, după cum reiese din scrierile sale de tinerețe, scoase la lumină de cercetătorul Bogdan Constantin Dogaru. Tudorel Toader a activat în rândurile Partidului Comunist încă de mic, datorită calităților sale fiind însărcinat cu propaganda.

RomaniaTV.net
08 feb. 2019, 18:57
Tudorel Toader, scrieri din tinereţe: Dezvoltarea socialismului nu poate consta în a împrumuta modele ale societăţii capitaliste

Cercetătorul Bogdan Constantin Dogaru a publicat pe G4media.ro fragmente din viața lui Tudorel Toader, care s-a evidențiat încă din timpul liceului, când a ocupat funcția de secretar al Biroului Organizației de Bază al UTC (Uniunea Tineretului Comunist) la Liceul „Unirea” din Focșani (1975-1979).

A avut funcții politice și în timpul studenției – secretar al Biroului Organizației de Bază al Asociației Studenților Comuniști de la Facultatea de Drept din Iași (1982-1986), iar în 1984 a devenit membru cu drepturi depline în Partidul Comunist Român (carnet de membru nr. 3705174).

În 1989, Tudorel Toader este încadrat ca propagandist PCR la cercul de învățământ politico-ideologic de la Consiliul Popular al Orașului Panciu.

Analizând „concepția PCR, a tovarășului Nicolae Ceaușescu cu privire la necesitatea înfăptuirii unei unități noi a partidelor comuniste și muncitorești”, Tudorel Toader consemna:

„Unitatea de acțiune în construirea socialismului și comunismului există și trebuie să se dezvolte în cadrul condițiilor concret istorice ale fiecărei țări, ale fiecărui partid comunist de guvernământ. Nu există șabloane … se pot trasa direcții de urmat pentru toate țările socialiste dar nici una dintre ele istoricește nu poate renunța la principiile fundamentale create de Marx, Engels, Lenin și de toată practica revoluționară.

Dezvoltarea în continuare a socialismului nu poate consta în a împrumuta forme și modele ale societății capitaliste ci trebuie să reevalueze calitativ formele și metodele societății socialiste”.

O altă temă analizată de Tudorel Toader a fost „Crearea unui nou sistem democratic de conducere a societății, unic în felul său, care asigură participarea întregului popor la conducerea tuturor sectoarelor de activitate, la înfăptuirea politicii interne și externe a Partidului și statului nostru socialist, realizare de importanță istorică a Epocii Nicolae Ceaușescu”.

Munca de partid i-a adus caracterizări favorabile din partea superiorilor.

„Cunosc pe tovarășul Tudorel Toader din luna septembrie 1986, de când a venit în această unitate de procuratură în funcția de procuror ca pe un tovarăș bine pregătit profesional și politic. Are o comportare foarte bună în familie și societate. Ca membru PCR se achită conștiincios de sarcinile ce îi sunt încredințate, în adunările generale fiind combativ și cu spirit de inițiativă”, scria secretarul Procuraturii Panciu, Popa Ștefan.

Citește mai mult pe G4Media.ro